Депутатите одобриха нови законови мерки срещу некоректните работодатели. Промените са

...
Депутатите одобриха нови законови мерки срещу некоректните работодатели. Промените са
Коментари Харесай

Депутатите одобриха мерки срещу работодатели, които не плащат заплати

Депутатите утвърдиха нови законови ограничения против неточните работодатели. Промените са препоръчани от омбудсманът Мая Манолова и евентуално ще бъдат подкрепени и от ръководещите, и от опозицията.

За увеличение на контролните пълномощия на Главната ревизия по труда, повече рестрикции за неточните работодатели, законодателни промени, свързани с фонда за гарантиране на вземанията - към потребността от такива законодателни промени се сплотиха депутатите от другите парламентарни групи, откакто изслушаха и одобриха единомислещо отчет на краткотрайната комисия.

Тя беше основана по искане на Българска социалистическа партия и за два месеца трябваше да изследва случаите на неиздължени към служащите хонорари за 2012-2016 година

Комисията установи доста понижаване на случаите на неиздължени хонорари от 2012 година досега. От общо забавени заплати за 322 млн. лева към този момент са изплатени 300 млн. лева, след интервенция на Трудовата ревизия. През интервала инспекторите са съставили 5466 акта за нарушавания при неизплащане на заплати като сумата на влезлите в действие наказателни постановления е за близо 8 млн. лева

Най-драстични са закъсненията в търговията, написа в отчета, защото там има и най-вече икономически субекти. Следват шивашкият отрасъл, ресторантьорството.

За 2012-2016 година са открити забавени заплати за близо 45 млн. лева в областта на строителството на уреди, към сегашния миг сумата е сведена до малко над 10 млн. лева В строителството на здания - над 45 млн лева, от тях остава да се изплатят към 18 млн. лева

В опазването на здравето неиздължените хонорари са над 16 млн. лева

Хасан Адемов изясни, че и сега инспекцията мъчно извършва някои от пълномощията си заради дребния щат - под 350 индивида, които би трябвало да ревизират над 250 хиляди предприятия. Той акцентира също, че фондът за гарантиране вземанията е работодателски, за взаимност сред тях. Но, означи ръководителят на обществената комисия, има неточни работодатели, които не могат да бъдат глобени, макар че нарушават разпореждания на Търговския закон, определящи периодите, в които работодателите са длъжни да изискат процедура по несъстояелност. Това ощетява чиновниците, които не могат да се възползват от правото си да получат дължимото от фонда, разясни Адемов.

На процедура желаете да промените философията, да отворите малката врата и да разширите кръга на работодателите с достъп до фонда, опълчи се Светлана Ангелова от ГЕРБ. Така, по думите й, и неточни работодатели ще имат опция да се доберат до парите от фонда.

Анализът на неприятните практики показвал, че при финансови усложнения работодателите най-често прибягват до прекачване на компанията на друго лице, най-често обществено едва, и тази процедура законодателно би трябвало да бъде спряна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР