Депутатите обсъждат условията за достъп до сградите на Народното събрание

...
Депутатите обсъждат условията за достъп до сградите на Народното събрание
Коментари Харесай

Депутатите отново се скараха за зеления сертификат в парламента

Депутатите разискват изискванията за достъп до постройките на Народното събрание посредством зелен документ при изключителна епидемиологична обстановка. Проекторешението е импортирано от "Продължаваме Промяната " и "Демократична България ".

Точката беше включена тази заран в дневния ред. Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси, а ден преди този момент и Комисията по опазване на здравето, взеха решение достъпът до постройките на Народното събрание да бъде след показване на годен документ за цялостен курс на имунизация против COVID-19 или на уверение за преболедуване, уверение за съществуване на антитела, негативен PCR тест, изработен до 72 часа преди този момент, или бърз антигенен тест, осъществен до 48 часа преди влизането в постройката.

Правилата, в случай че бъдат утвърдени, би трябвало да влязат в действие от 24 януари т.г.

Разходите за антигенните проби за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, чиновниците на администрацията на Народно събрание и представителите на медиите да се покриват от бюджета на Народното събрание, е планувано в проекторешението. Това няма да важи за самите депутати и те ще си заплащат сами бързите антигенни проби.



Булфото

При скупчване за бързи проби народните представители могат да се употребяват с преимущество.

От "Възраждане " желаеха да се свика още веднъж Комисията по опазване на здравето, с цел да решат за зелените документи в Народно събрание.

Има умрели имунизирани. Какво значи, че сте имунизирани – също се заразявате, разболявате и умирате. Какво потвърждавате с този зелен документ, документ? Вие предизвиквате революция. Обществото е разграничено. Обществото счита, че имунизирането и зеления документ не оказват помощ. Пречат на правото на труд и на обучение. В момента оферирате да се лимитират и политическите права на жителите – като пречите на народните представители на съставляват жителите, разгласи от парламентарната естрада Елена Гунчева от ПГ "Възраждане ".

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС отговори, че имунизацията защищава значително - 92% на резултатност от у нас. И съобщи, че от 100 имунизирани, 8 няма да са предпазени. Другите 92 ще са защитени от тежко заболяване и гибел.

Българските жители би трябвало да чуят, че имунизациите пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не би трябвало носим защитни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала ", направи съпоставяне Ангелов и се причисли към мнението на сътрудника си от "Демократична България " доктор Александър Симидчиев. "Ваксините имат две качества, които са най-важни за регистрация и се наблюдават - сигурност и резултатност. Гледайте не броя на случаите на заразявания, а броя на хоспитализациите, прикани той.

,,Продължаваме да работим по този начин, както работиха предходните и продължаваме да одобряваме актове, които Конституционният съд афишира за противоконституционни'', съобщи депутатът от "Има подобен народ " Ива Митева по време на дебата за достъпа на депутатите до постройките на Народното събрание със зелен документ.

Митева предложи средствата за бързи антигенни проби да бъдат покрити единствено за медиите.



Булфото

В Народно събрание не може да се съхранява обработвана информация за здравния статус на лица, сподели още Митева и предложи точка 4 от законопроекта да отпадне напълно.

Ако народен представител откаже проби, имунизиране или даване на документ, няма по какъв начин ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права. Тя предлага да се планува присъединяване на депутатите посредством видео връзка и това да важи и за комисиите – освен за депутати, а и за жители и представители на организации, изясни Митева.

Андрей Гюров от "Продължаваме смяната " съобщи, че приемането на зеления документ в Народно събрание ще е израз на поддръжка към международната научна общественост и изводите, че зеленият документ – за имунизация, антитела или преболедуване – е поръчител за по-голяма сигурност от предаване на болестта.

От парламентарната естрада обаче се чуха възгласи, че това е „ правно безумие “, защото значи, че на процедура депутатите би трябвало да съблюдават конституционните си отговорности, единствено в случай че имат зелен документ.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия поддържа концепцията на "Продължаваме смяната ", като акцентира, че както западните страни, по този начин и суверенни страни като Китай и Русия разчитат извънредно доста на имунизацията като средство за справяне с пандемията. По думите му става въпрос за борба за здравия разсъдък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР