Депутатите избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК.

...
Депутатите избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК.
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция избраха проф. Плочев за шеф на Здравната каса

Депутатите избраха проф. доктор Камен Плочев за шеф на НЗОК.

205 депутати гласоподаваха „ за “, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единствен претендент за поста.

Кандидатурата му беше препоръчана от парламентарните групи на ръководещата коалиция. Проф. доктор Камен Плочев беше изслушан на изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето на 26 юли.

От 2017 година той заема длъжността Началник катедра „ Инфекциозни заболявания “ във ВМА-София. От отчета на здравната комисия излиза наяве, че като главен приоритет в ръководството на публичния фонд проф. Плочев показва ефикасното и транспарантно ръководство на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на здравната активност, оповестява Фокус.

Народният представител от Българска социалистическа партия Славчо Велков съобщи, че проф. Камен Плочев е бележит наш академик и почтен човек, с голяма процедура. „ В 18-годишната процедура на НЗОК няма шеф, който да е изкарал повече от 2 години “, уточни той.

„ Призовавам да подкрепим кандидатурата. Точно в този миг НЗОК се нуждае от народен консенсус, да се надяваме, че проф. Плочев ще прави работата си в полза на здравето “, сподели още националният представител.

Депутатът Георги Йорданов от Българска социалистическа партия уточни, че на проф. Плочев би трябвало да се гласоподава доверие, с цел да може той да се приготви и да показа предложение за бюджет, което да контролира взаимоотношенията в опазването на здравето.

„ Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки тил тежката отговорност за положението на НЗОК. Винаги, когато е належащо,ще му спомагаме “, разяснява националният представител от ГЕРБ Христо Грудев.

Нигяр Джафер от Движение за права и свободи изясни, че всеки избор на шеф на НЗОК е претрупан с доста упования и очаквания. „ Всеки избор слага доста въпроси и прераства в спор по тази причина по какъв начин се ръководи касата и по какъв начин се разпределят средствата “, разяснява тя.

„ Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за бистрота и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае какъв брой са парите в лечебните заведения и какви са опциите “, съобщи Нигяр Джафер.

„ Независимо от това, че сме в съпротива сме уверени, че решението на тежките проблеми в опазването на здравето минава през търсене на консенсус. През това да се обединим за общи решения в този бранш “, разяснява Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

„ Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е към 3,4 млн. лв.. Това значи, че Касата разполага с 500 лв. за един български жител “, изясни Калин Поповски от „ Обединени патриоти “

На 29 юни доктор Глинка Комитов подава в деловодството на Парламента оставката си като шеф на НЗОК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР