Депутатите избраха новото ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК), в

...
Депутатите избраха новото ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК), в
Коментари Харесай

Депутатите избраха ръководството на новия състав на ЦИК

Депутатите избраха новото управление на Централната изборна комисия (ЦИК), в което влезе по един номиниран от квотата на всяка една от парламентарите групи. 
 Депутатите гласоподават новата ЦИК  Нова ЦИК ще има средата на другата седмица, в случай че Българска социалистическа партия не се върне в Народно събрание, остава без зам.-председател  Прослушват претендентите за новата ЦИК в Народното събрание
Единодушно, със 141 гласа " за ", за ръководител на комисията бе определена Стефка Савова Стоева, която бе препоръчана от ГЕРБ. Тя е дълготраен правист, работила във Висшия административен съд и негов някогашен заместник-председател. След това бива определена за парламентарен арбитър, само че мандатът ѝ изтича през ноември предходната година.

Тримата заместник-председатели са:

- някогашният член на ЦИК от интервала 2005-2014г. Силва Дюкенджиева от квотата на БСП;
- дългогодишният правист и учител доцент Таня Йосифова, издигната от НФСБ ( " Обединени патриоти " );
- настоящата членка на ЦИК от квотата на " Воля " Кристина Цанкова Стефанова.

За секретар на комисията бе избрана отново дългогодишната членка на ЦИК Севинч Солакова от квотата на Движение за права и свободи. 

Въпреки над едномесечното неявяване на Българска социалистическа партия от Народното събрание, зам.-председателят на групата на БСП Драгомир Стойнев пристигна на гласуването, с цел да поддържа тяхната номинация. Той бе посрещнат с овации, а ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев даже му стиснаха ръката.

По време на дебатите Стойнев съобщи, че избирането на нов състав на ЦИК е първата стъпка към крайната цел на Българска социалистическа партия - промяна на модела. Депутатът също употребява случая да напомни, че в началото ръководещите бяха срещу избирането на нов състав на ЦИК.

" Много бързо забравихме по какъв начин ръководещата коалиция не желаеше да се съблюдава закона. Бяхме очевидци на едно политическо гънене от заран до вечер по малките екрани, когато едни и същи хора обясняваха, че няма потребност да се трансформира ЦИК, на идващия ден твърдяха тъкмо противоположното. Считаме това за непрофесионално, аморално. Такъв е хаосът, в който живее ", съобщи Стойнев.

Както ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов бе оповестил преди време, макар отсъствието на Българска социалистическа партия от залата, ръководещите поддържаха тяхната номинация. Цветанов съобщи, че от партията ще гласоподават за предложения от БСП зам.-председател на ЦИК, само че това не трябвало да се приема като задкулисие.

" Ще подкрепим това ваше предложение. Искам изрично да заявя, че това не би трябвало да се води като съглашателство и подмолни диалози сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Не би трябвало никога да се приказва за договорка, тъй като знаем, кои най-добре вършат покупко-продажбите и опита на подправяне на изборите ", заяви той.

Останалите членове от новия състав на ЦИК ще бъдат назначени от президента Румен Радев по предложение на партиите в Народното събрание и двете обединения, показани в Европейския парламент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР