Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве, което засяга

...
Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве, което засяга
Коментари Харесай

Могат ли хранителните добавки да помогнат при лечението на депресия?

Депресията е постоянно срещано разстройство на психологичното здраве, което визира доста хора по света. Налични са ефикасни лекувания, само че те не работят за всички, тъй че някои хора взимат хранителни добавки, с цел да опитат да облекчат признаците.

Депресията  е трайно възприятие на горест, празнина или некадърност да изпитвате наслаждение, което нормално се случва без явна причина. Според  (СЗО) то е друго от постоянните промени в настроението, продължава дълго време и може да попречи на естественото действие на човек.

Според СЗО световните оценки демонстрират, че 3,8% от хората изпитват меланхолия. Жените са по-склонни от мъжете да изпитват депресивни епизоди, а рискът от меланхолия е малко по-висок при тези над 60 години.

Броят на хората с меланхолия непрестанно се усилва.

, при което човек претърпява депресивни епизоди, е едно от най-честите разстройства на настроението.   при огромно депресивно разстройство продължава минимум 2 седмици, със признаци, които предизвикват клинично важен дистрес или увреждане в обществени, професионални или други значими области на действие.

Тези признаци постоянно включват:

  • депресивно въодушевление
  • загуба на интерес  към съвсем всички действия
  • забележителна неволна загуба/наддаване на тегло или намаляване/увеличаване на промени в апетита
  • нарушаване на съня
  • отмалялост
  • възприятие за безполезност
  • нарушена дарба за мислене или централизация
  • суицидни мисли

Текущи лекувания за меланхолия

Депресията може да се лекува с медикаменти и/или психически лечения. Видът на лекуването зависи от тежестта на депресивните признаци.

Антидепресантите като цяло са  за по-тежка меланхолия. Те работят, като трансформират действието на невротрансмитерите – химикали, които разрешават на нервните кафези да споделят между тях. Различните антидепресанти въздействат на невротрансмитерите по разнообразни способи.

Първата линия на лекуване нормално е , които включват флуоксетин и  циталопрам . Както подсказва името им, тези медикаменти инхибират противоположното захващане на невротрансмитера серотонин . Точният механизъм на деяние е незнаен, само че те оказват помощ на признаците на меланхолия при доста хора.

Въпреки че тези медикаменти се понасят по-добре от по-старите , някои проучвания акцентират , като , възбуденост, стомашно-чревни признаци, полова дисфункция и мисли за самоубийство, изключително при юноши.

Ако те са неефективни, лекарите могат да предпишат други антидепресанти, само че някои от тях носят даже по-голям .

 също могат да бъдат доста ефикасни при меланхолия, употребявани независимо или в композиция с антидепресанти. Те когнитивно-поведенческа терапия , междуличностна терапия и .

Могат ли питателните добавки да оказват помощ?

При към , лекуването с антидепресант от първа линия не работи. Може ли питателните добавки – витамини, минерали или пробиотици – да оказват помощ за облекчение на признаците или да подобрят успеваемостта на антидепресантите?

Има някои доказателства, които допускат, че някои хранителни добавки могат да имат удобен резултат при облекчение на признаците на меланхолия. Въпреки това е значимо да се означи, че добавките не би трябвало да се смятат за лекарство за лекуване на меланхолия и тяхната успеваемост може да варира при обособените хора.

Доказателствата за изгодите от добавките варират доста, като някои не демонстрират изгода, а изследванията допускат, че други могат да имат удобен резултат при лекуването на меланхолия.

Проучването  разглежда добавките и депресията при 1000 души с наднормено тегло и затлъстяване с нараснал риск от меланхолия.

През 2019 година се , че ежедневният банкет на хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина , витамин D , цинк и селен , не е по-добър за попречване на огромни депресивни епизоди от плацебо.

Вместо това те допускат, че за хора с наднормено тегло и затлъстяване загубата на тегло и спазването на здравословна диета, като средиземноморската , може да помогне при признаците на меланхолия.

Кои добавки могат да се борят със признаците? 

Някои добавки обаче са посочили, че оказват помощ за облекчение на признаците, изключително когато се употребяват като допълнение към други лекувания, като психически лечения или антидепресанти.

Мета  на 41 изследвания допуска, че витамин D може да е от изгода за хората с меланхолия. Въпреки че има разлики сред изследванията, като цяло 50 микрограма или повече витамин D дневно са по-ефективни от плацебо за облекчение на признаците на меланхолия.

Един вероятен механизъм е, че витамин D може да повлияе на производството и регулирането на невротрансмитери, като серотонин, които играят роля в регулирането на настроението.

Друго сподели, че високите дози  витамин B6  могат да имат дребен удобен резултат върху депресията. Въпреки това, размерът на извадката от изследването е дребен и по-голямата част от включените хора са имали положение на тревога , против която B6 е по-ефективен, в сравнение с към меланхолия.

също допускат, че ниското равнище на желязо може да ускори депресивните признаци, като се следи връзка сред анемията и депресията .

Едно откри забележителна връзка сред желязодефицитната анемия и депресията.   предполагат, че ниското желязо трансформира метаболизма на допамина и може също да повлияе на равнищата на серотонин, като и двете могат да доведат до промени в настроението.

Недостигът на желязо , само че въпреки всичко може да аргументи други признаци, в това число меланхолия, тъй че за тези с ниски равнища на желязо и меланхолия, добавките с желязо могат да бъдат потребни.

Други изследвания преглеждат резултата на про- и пребиотиците – храни и хранителни добавки, които усъвършенстват . Скорошни проучвания подчертаха смисъла на и резултатите на чревната микробиота върху .

Здравето на червата може да усъвършенства признаците

Преглед на изследвания  заключава, че пре- и пробиотиците могат да имат известна изгода при лекуването на меланхолия. Учените допускат, че такива хранителни добавки могат да се употребяват като в допълнение лекуване за хора с меланхолия.

Ново , оповестено през юни 2023 година, дава спомагателни доказателства, че пробиотиците могат да оказват помощ при лекуването на меланхолия. Въпреки че имаше дребен размер на извадката, това двойно-сляпо изследване на хора, които не реагираха на лекуване с антидепресанти, откри ясно усъвършенстване на признаците при тези, приемащи пробиотици.

В , 24 души са получавали капсули 4 пъти дневно, съдържащи 14 разнообразни пробиотици. Останалите са получили идентични плацебо капсули.

Имаше известно понижаване на признаците на меланхолия и в двете групи, само че след 4 седмици на лекуването групата с пробиотиците сподели по-добри резултати.

Тъй като пробиотика се понася добре, без съществени неподходящи резултати, учените допускат, че той може да бъде потребна спомагателна терапия за тези с огромно депресивно разстройство.

Трябва ли да приемате добавки при меланхолия?

Има някои доказателства, че добавките могат да бъдат потребни за хора с меланхолия.

Важно е обаче да не приемате добавки като сурогат на здравното лекуване на вашата меланхолия. Те обаче могат да се одобряват като спомагателен метод по отношение на здравно лекуване, като лекарства или терапия.

Изследванията за използването на добавки за меланхолия не престават. Последните изследвания дадоха смесени резултати, наблягайки нуждата от по-нататъшно изследване, с цел да се дефинира успеваемостта и сигурността на характерни добавки.

Дори естествените добавки могат да имат опасения за сигурността, изключително за тези, които одобряват други медикаменти.  са открили, че билковата добавка може да бъде толкоз ефикасна, колкото селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина за лекуване на лека до умерена меланхолия, само че може да има сходни неподходящи резултати и с някои постоянно предписвани медикаменти.

Други добавки, които са посочили известна изгода в изследвания, също могат да имат неподходящи резултати.  и   могат да бъдат токсични при високи дози, а остатъкът от желязо може да докара до увреждане на черния дроб.

От решаващо значение е да се консултирате със здравен експерт, преди да започнете да приемате нови добавки.

Лекарите би трябвало да са наясно с всички добавки, които човек приема, с цел да преценяват тяхната сигурност и евентуалните взаимоотношения с предписаните медикаменти. Някои добавки могат да взаимодействат с избрани антидепресанти или други медикаменти, засягайки тяхната успеваемост или причинявайки неподходящи резултати.

Пробиотиците и здравословната диета могат да бъдат най-ефективни

Изглежда, че най-силното доказателство за изгода без риск от странични резултати е за пробиотиците, само че следването на здравословна, разнообразна диета с високо наличие на плодове, зеленчуци и ферментирали храни също може да има удобни резултати посредством поощряване на здравословен микробиом .

Някои хора може да намерят приема на добавка за метод, който им оказва помощ, като без значение дали има някаква действителна изгода, плацебо резултатът може да бъде задоволителен, с цел да облекчи признаците. При изискване, че хората следват препоръките на своя медицински експерт, добавките надали ще навредят.

Въпреки това, доказателства към момента са неубедителни. Ето за какво е значимо да помислите два пъти, преди да инвестирате пари в специфична добавка. Съсредоточете се върху уравновесена и здравословна диета.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР