Депото за отпадъци Садината ще се разширява още, за да

...
Депото за отпадъци Садината ще се разширява още, за да
Коментари Харесай

Заради зле работещия завод за боклука София забърза разширяването на депото за 20 млн. лв.

Депото за боклуци " Садината " ще се уголемява още, с цел да може да поеме още от боклука, който заводът край село Яна генерира. Плановете на общината да построи идващите две кафези (3 и 4) към този момент са в ход - преди дни архитектурната комисия към общинския съвет одобри предлагането на зам.-кмета по екология Десислава Билева да се създаде нов обстоен организационен проект (ПУП), който да разреши няколко неща. На първо място, се отпушва опцията за разширението на " Садината ". Това е планувано още от основаването на завода през 2015 година, а от 7 май 2020 година има и

Чрез градоустройствения проект ще се уреди и " опция за краткотрайно предпазване на боклука ", както и " лагер на строителите ", които ще построяват клетките. Странно е, че въпросният лагер попада в ПУП-а, поради, че подобен вид уреди са краткотрайни - отстраняват се след привършване на дейностите, до момента в който проектът затвърждава какво ще има върху терените в продължение на години и даже десетилетия.

" На комисията по екология Деси Билева (зам.-кмет по екология, бел.авт.) сподели, че в бъдеще ще се търси опция за създаване на фотоволтаичен парк ", съобщи основният проектант на София Здравко Здравков, до момента в който представяше предлагането за нов Подробен устройствен план по време на съвещанието на архитектурната комисия. То беше признато с 10 гласа " за " и един " въздържал се " (от ДБ).
Тъмната роля на " Садината "
Планираното уголемение демонстрира трупани проблеми. Не тъй като е неприятно депото да има повече кафези, а тъй като работата на завода за отпадък до момента не се случва, както е по проект. По принцип планът планува остатъчният боклук от активността на завода да попада на хранилище " Садината ", което е пресметнато по отношение на плановите данни на инсталацията за механично-биологично отнасяне. Но защото те не се съблюдават, боклукът за закопаване е доста повече и има риск новото хранилище да се запълни доста по-бързо от планувано.
Реклама
Точно поради това новото безпокойство е, че общината към този момент няма задоволително място на остарялото хранилище - последно в края на 2021 година, и поради това се реалокира да употребява новото хранилище - " Садината ". То е с общ потенциал 3.2 млн. тона и живот 21 години.

Възможността за краткотрайно предпазване на боклука, която се отключва с новия проект, е по сходна причина. " Не ме изненадва това, тъй като боклукът се усилва и най-вероятно няма къде да го държат до момента в който го " преработят ". Заводът не е от най-ефективните. Отделно РДФ не се харчи доста, а по този метод законно могат да се съхраняват ", разясняват от Инициативния комитет " Челопечене ".
Строителят на клетките
През 2020 година Столична община е избрала за строителството на новите кафези обединяване от няколко компании с името " Еко Садината 2020 ". В него с 97.5% влиза " Комунал инженеринг " на Димитрина Маркова и с шеф Валентин Денчев, който пък има компанията за " Чистота Тетевен " и съставлява няколко консорциума за рекултивация. Другите две компании са " Хидрострой " и " ВДХ ", и двете с автентичен притежател Велико Желев. Предишното име на " ВДХ " беше " Водстрой 98 " и компанията се свързваше с Делян Пеевски. Общата стойност на контракта е 18.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Инвеститорски надзор ще извършва общинското сдружение " Софинвест " против 74 хиляди лева Общината е сключила т. нар " инхаус " поръчка за задачата през ноември 2021 година
Реклама
. Една от тях е " Садината ", а другата е инсталацията за биологично отнасяне " Хан Богров ", където попадат зелени боклуци от паркове.
С концепция за фотоволтаици
Разширението на депото се планува върху терен, който съчетава в себе си общински парцели, два частни и един държавен - благосъстоятелност на учебно заведение. Тези три парцела общината ще би трябвало да отчужди, като ще влезе в договаряния с учебното заведение в село Яна.

Стои и концепцията за създаване на фотоволтаичен парк в съседство. Той ще докара до стопански изгоди за Столичното дружество за отнасяне на боклуци (СТПО), само че не излиза наяве по кое време сходен план може да бъде задвижен.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР