Денят след изборите и неособено оригиналният, но неизбежен въпрос -

...
Денят след изборите и неособено оригиналният, но неизбежен въпрос -
Коментари Харесай

По-близко ли сме до редовно правителство след тези избори?

Денят след изборите и неособено истинският, само че неминуем въпрос - А, в този момент накъде? Резултатите още веднъж не допускат лесни отговори.

Ето и гледните точки на няколко анализатори на публичния -политическите процеси в страната.
Колаборация на ГЕРБ с ПП-ДБ?
" От ГЕРБ-СДС не биха имали толкоз срещу някаква колаборация с ПП-ДБ. Не по този начин седят нещата с гласоподавателите на ПП-ДБ. Там водачите ще бъдат подложени на двойно натоварване - от нуждите на обстановката и това, което гласоподаватели им споделят. Доста ще е комплицирано за " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", още повече, че те имат действителен късмет да завоюват София на локалните избори и не би трябвало да губят гласоподаватели до тогава. "

Това разяснява в понеделник заран по БНТ каза Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ".

Според него създалата се обстановка е най-сложна за ПП-ДБ. Ако " ИТН " прекрачи 4-процентовата преграда, възможностите за кабинет са усилват, тъй като партийните играчи стават повече, акцентира още той.

И Симеонов и Боряна Димитрова от " Алфа рисърч " считат, че в случай че се сформира кабинет, той ще е с експертна или програмна формула.

От " Алфа рисърч " записват, че гласоподавателите на ПП-ДБ са поомекнали - по-склонни са за взаймодействие с ГЕРБ-СДС спрямо предходната година.

" При гласоподавателите на ГЕРБ - малко над 60% биха приели коалиция с ПП-ДБ, 22% не биха. 49% към 37% от гласоподавателите на ПП-ДБ биха приели. И там има леко превръщане - да, 37% е задоволително съществено ядро, само че никога не е тази радикализация, която наблюдавахме отпреди година. И гласоподавателите на Българска социалистическа партия, и на Движение за права и свободи са склонни да одобряват коалиция. Само на " Възраждане " - не. Тук има роля и умората, и раздразнението на хората ", уточни Боряна Димитрова.
Факторът " локални избори "
" Местните избори лимитират съдружните тактики, партиите не желаят да изгубят гласоподаватели. Хората са разочаровани от безплодността на Народното събрание.

Вариантите са три - по-малко евентуалните са държавно управление на малцинството и " хартиена коалиция ", а по-вероятният - необятно програмно държавно управление с евроатлантически цели ", счита социоложката Елена Дариева в коментар по Нова тв.
Тенденцията към радикализация 
" Преди се надявахме на коалиция на единодушието и се получи коалиция на компромиса, а в този момент би трябвало да има коалиция на сговора. Избирателите няма да простят невъзможността на политиците да осъществят държавно управление. Тенденцията към радикализиране обира недоволния избор. Възможно е националистическата партия " Възраждане " да стане структуроопределяща или втора по мощ ", предизвести политологът Росен Стоянов. 

Той предвижда, че през есента ще има два референдума, а това ще принуди всеки да заеме страна.
" Да имаш " Магнитски 2 " зад тила си и да търсиш доближаване с ГЕРБ "
" Все по-видимо е, че от ПП-ДБ се показаха под упованията на изборите, а и нараства вероятността да ги изгубят от ГЕРБ, въпреки и с малко ", написа анализаторът Иво Инджов във фейсбук.

Ето и цялата му позиция:

Очевидно резултатът " обединяване " не сработи и се трансформира в недостатък. Голяма роля за по-слабото от предстоящото показване изигра координираното оклеветяване на държавното управление на Кирил Петков от ГЕРБ и останалите по-видими политически сили, само че и от служебното държавно управление на президента Радев.

В тази атмосфера Политическа партия - Директива за птиците учудващо предложи позитивна акция, присъща за наложила се и управлявала дълго време политическа мощ. Каквато обединението няма по какъв начин да бъде в турболентната политическа обстановка през последните години. Кампанията не блестеше и с необикновен хъс и изобретателни хрумвания.

Очевидно този жанр на предизборна борба е бил разчетен за създаване на мостове към ГЕРБ. С оглед на увереносттта на новата коалиция да предложи и наложи държавно управление на малцинството, подкрепяно от партията на Борисов, само че без тя да е " вътре "... Тази акция нямаше нищо общо с анти-ГЕРБ реториката, изключително на Политическа партия, от предходните два избора. " Евроатлантическите " мостове несъмнено са били мечтан вид и във Вашингтон и Брюксел. Но...

Да имаш " Магнитски 2 " зад тила си и да търсиш доближаване с ГЕРБ, вместо да ги притиснеш до стената, си беше груба страгегическа неточност!

Ако не престават в този дух и поддържат под каквато и да е форма държавно управление, препоръчано от ГЕРБ (вариантът държавно управление на малцинството към този момент става неактуален), Политическа партия - Демократична България ще се обезличат точно на локалните избори.

За Политическа партия, зародила като отричане на ` " модела Борисов ", всяка форма на колаборация с ГЕРБ, освен присъединяване в коалиция, за което Барисов натиска Политическа партия - Демократична България, ще бъде еднакво на ритуално самоубийство!

За да имат триумф на локалните избори, Политическа партия и Демократична България би трябвало да останат съпротива на възраждащото се статукво. И да се готвят за идващите парламентарни избори, прекомерно евентуални в границите на една година, до края на т.г. или напряко по формулата 2 в 1 наесен.


Кабинет ГЕРБ-ДПС-ИТН към този момент е вероятен
Изводите на политолога Ружа Смилова от отминалите избори

1. " Хартиената коалиция " наподобява не усилва резултата си - в безспорни стойности и като проценти. Затова пък направи ад от тези избори. За чиято легитимност ще има подозрения.

2. Изглежда, че ГЕРБ ще спечели с малко

3. След вкарването на Има Такъв Народ в Народно събрание кабинет ГЕРБ-ДПС-ИТН към този момент е вероятен.

4. След предвожданата от ГЕРБ остро отрицателна акция " всички против ПП-ДБ " няма нищо по-естествено ГЕРБ да се " вземе " с някои от съратниците си в битката с " младите неопитни радикали ".

5. Някои назовават горното " гибелен ход " за ГЕРБ. И по тази причина упорстват ПП-ДБ да се притече на помощ, с цел да спаси ГЕРБ, като образуват коалиция.

6. Не виждам по какъв начин след остро отрицателната им акция против ПП-ДБ (а и като знаем какво ГЕРБ общоприетоо предизвикват на сътрудниците си във властта) от ГЕРБ ще имат очи да изискат това от ПП-ДБ. Не че възприятието за виновност, позор, или сходни в миналото са спирали ГЕРБ да създадат каквото и да било.

7. Позитивната акция на ПП-ДБ в обстановка на остра рецесия (и да, рецесия има, не е единствено " чувство за рецесия " ) предстоящо не носи триумф. Такъв триумф би бил цяло знамение при общия фронт " всички против ПП-ДБ ".

8. Смятам, че безапелационната позиция за " държавно управление на малцинството " и изключването на всевъзможни други разновидности за държавно управление (особено поради всеобщата отмалялост от избори и всеобщото желание измежду жителите за образуване на редобен кабинет и парламент с малко по-дълъг хоризонт) изяде няколко % на ПП-ДБ и не им позволи освен да разширят поддръжката си отвън тясното партийно ядро, само че и да реализират сумарния си резултат от октомври 2022г.

9. Основният препъни-камък пред образуването на по-траен кабинет - бил той ГЕРБ-ДПС-ИТН, на " хартиената коалиция+ИТН ", или пък различен, са локалните избори през есента.

10. Много е сложна калкулацията дали присъединяване на ГЕРБ в ръководството ще ѝ донесе повече пасиви или активи. Затова няма да се учудя ГЕРБ още веднъж да се опита да прехвърли на вторите отговорността за несформирането на постоянен кабинет и продължаващото ръководство на Радев.

11. Българска социалистическа партия не се срина. Но и " хартията " не ѝ вдигна резултата. Адът, който предизвикаха на десетки хиляди членове на СИК и РИК, би трябвало да им бъде написан на сметката.

12. " Възраждане " печели най-много от безвластието. Това е може би най-тревожното от всичко на тези - и предходните избори.

Към общия фронт " всички против ПП-ДБ " да не пропуснем главната фигура и на президента, и на излъчения от него кабинет. В тези предварителни избори може би в най-голяма степен до момента Радев беше главен състезател. Така че от ГЕРБ наподобява ще са изцяло ОК Радев да продължи да ръководи - и да направи изборите през есента. Така или другояче играеха в един тим.



Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР