Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими,

...
Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими,
Коментари Харесай

Симеон II се надява на правителство на мнозинството: Всеки е длъжен да изпълни мисията си

„ Денят на независимостта би трябвало да ни напомня, че сме самостоятелни, би трябвало да гледаме ползите на България, а и да не забравяме, че задачите се реализират като сме обединени “.

 

Това разяснява във Велико Търново някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски.

 

„ Независимостта беше идеал за една нация. Мисля, че това е нещо, което е значимо за всички нас. Радвам се, че честваме подобен празник, тъй като доста пъти има и черни митове към цар Фердинанд I. С годините може да оцени с какво е съдействал той с модернизацията на страната, а не с национални произшествия, както някои споделят “, добави Сакскобургготски.
 
Относно изборите той разяснява:

„ Дано да имаме постоянно държавно управление със солидно болшинство. Мисля, че всеки е задължен да извърши задачата или активността, с която е бил претрупан “.

 

Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски взе участие в полемика за юридическата легитимация на Велико Търново като историческа и духовна столица на България. В срещата участваха водещи адвокати, конституционни съдии, историци и специалисти от разнообразни области, които в деня на Българската самостоятелност обсъждаха правното състояние на Велико Търново. След решението на Народното събрание през 2019 година градът да получи статут на Историческа и духовна столица на България.

 

Преди срещата Симеон Сакскобургготски, внук на цар Фердинанд, оповестил Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година, разяснява, че е значимо да помним, че сме самостоятелна нация и да сме обединени. „ Ние сме в Европейския съюз и би трябвало да се съобразяваме с разпоредбите на този забавен и стабилен клуб, само че в същото време да преследваме ползите на България в този подтекст “, сподели той.

 

Попитан дали Велико Търново, като историческа и духовна столица на България би трябвало да бъде по-различен в правно отношение от другите градове, той отговори, че това е въпрос на дискусия, само че решението би трябвало да бъде практично и оправдано.

 

В рамките на кръглата маса историците проф. Пламен Павлов, проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет обрисуваха ролята на остарялата българска столица във всички исторически интервали от развиването на България.

 

Важно е да се обясни бъдещето на Велико Търново като градски център и културно-историческо средище на българската история. Българската страна би трябвало да вземе ясни ограничения и решения какво ще прави със своето голямо културно-историческо завещание. Има потребност от огромен публичен спор и законодателен ремонт, съобщи проф. Палангурски.

 

Велико Търново има такова духовно и историческо завещание, което допуска неговото отбелязване в Конституцията, съгласно някогашния ръководител на Конституционния съд проф. Борис Велчев. Той уточни, че това няма да е елементарен развой и няма да бъде задоволително единствено като отбелязване в последната глава десета на Конституцията. По думите му ще е значимо да бъде изпълнен със наличие сходен текст. Той даде образец и с това, че във Велико Търново може да се реалокира централата на Конституционния съд.

 

Всички гледни точки ще бъдат събрани и оценени от Сдружението „ Велико Търново – историческа и духовна столица на България “, по чиято самодейност се реализира срещата, уточни заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, който е член на сдружението. Кметът Даниел Панов изрази вяра по-скоро статутът на Велико Търново да се извърши с съответно наличие и с ангажимент от страна на държавните институции.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР