Денят на небесната прослава на славния Христов воин и великомъченик

...
Денят на небесната прослава на славния Христов воин и великомъченик
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Пред Бога е ценен всеки човешки живот и затова войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор


Денят на небесната възхвала на славния Христов боец и великомъченик за вярата Георги Победоносец още веднъж ни събира дружно, с цел да изпросим в единодушие светите му молебствия пред Всеподателя Бога - за родното ни войнство, за Отечеството ни и за всички нас, като правим и полагащото се съгласно наследената от предците ни традиция по освещаване на знамената на бойната популярност на Българската войска. В този празничен ден, пребъдвайки в изобилната пасхална наслада, дарувана ни със славната победа на Господа над злото и гибелта, мислите на всички нас са с героичното ни войнство, което в хилядолетната си славна история е било благонадежден поръчител за сигурността, мира и благоденствието на православния ни народ, споделя българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в обръщението си за Деня на храбростта и празник на Българската войска.

Войнството ни продължава жертвеното си служение и през днешния ден, с достолепие носейки своя заветен дълг, безрезервно изпълнявайки високоотговорните си задания, съхранявайки достойнството и славата на бойните флагове, наследени от предците. Затова и Светата ни Църква всеки път е благославяла и е имала в молитвите си Българската войска - тъй като тя е била и ще бъде победителка, единствено когато се радва на Божията поддръжка и протекция. Когато с дейностите си тя отстоява обективна и благословена от Бога идея, каквато може да бъде само предпазването и отбраната на страната и народа ни, отбелязва Негово светейшество.

Патриарх Неофит споделя, че това е разбирането на Църквата за призванието и дилемите на всяка въоръжена мощ, а по тази причина и съвестта ни е толкоз смутена през последните месеци, в които станахме очевидци на братоубийствената война в Украйна. " Когато виждаме по какъв начин един православен народ води война срещу различен православен народ - в безпричинно и излишно клане, посявайки семената на една дълговечна омраза и разделяне сред братя по религия и жанр. В тези скръбни дни и месеци, когато Православната ни черква непрекъснато насочва своите молебствия за мир и за преустановяване освен на войната в Украйна, само че и на всеки въоръжен спор по света, още веднъж си припомняме основата на християнската ни религия, която повелява да бъдем миротворци, само че и да не се помиряваме със злото. И още веднъж се молим на Всемилостивия Бог да упокои и одобри в Своето Небесно царство жертвите на тази война и да вразуми тези, в чиято власт е тя да бъде спряна ", декларира българският патриарх, представен от Българска телеграфна агенция.

Негово светейшество акцентира, че Нашият Бог е Бог на мира и любовта, на милостта и човеколюбието. Въплътил се в лицето на Своя Единороден Син, Той се принесе в жертва за нас, за цялото човечество, с цел да имаме живот и да го имаме в обилие. Като Негови рожби от нас се чака също да бъдем миротворци и да демонстрираме благосклонност и съчувствие към близък, към всекиго - бил той непосредствен или отдалечен. Пред Бога е скъп всеки човешки живот и по тази причина войната не е и не може да бъде средство за разрешаването на нито един спор, нито за нея може да съществува каквото и да било опрощение. Като Църква Христова, не можем да се примирим с военните дейности и да не ги изобличим като демонстрация и празненство на злото в този свят, акцентира патриарх Неофит.

" Днес, когато се освещават бойните флагове на Българската войска, се молим тя да бъде постоянно покровител на своя народ, войска, която е поръчител за съхраняването на живота, достойнството и достолепието на всеки човек. Само тогава ще се радва и на Божието благословение и снизхождение, когато се образова и съществува, с цел да пази мира и да съхранява божествения подарък на живота.

По молитвите на Божията майка, на Светия Великомъченик и победоносец Георги и всички Свои дивни угодници Господ Бог да благославя и укрепва родното ни войнство и всички нас! Честит и блажен празник! Христос Воскресе! ", насочва благослов българският патриарх Неофит.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР