Денят на българската община и местното самоуправление се отбелязва днес,

...
Денят на българската община и местното самоуправление се отбелязва днес,
Коментари Харесай

12 октомври - Ден на българската община и местното самоуправление

Денят на българската община и локалното самоуправление се отбелязва през днешния ден, 12 октомври, оповестяват от Националното съдружие на общините в република България (НСОРБ).

Датата е одобрена за празнична на 18 юни 1998 година в Благоевград от Третото Общо заседание на НСОРБ, защото на 12 октомври 1882 година в брой 117 на Държавен вестник е оповестен Закон за общините и градското ръководство. Законът се възприема като първия законодателен акт, който регламентира активността на общинските препоръки, кметовете и техните помощници. По силата на този закон кметът е бил представител на държавната власт, само че в това време е бил и представител на ползите на общината. Кметовете на градските общини и техните помощници са се назначавали и отзовавали с Княжески декрет. Кметовете по право са председателствали общинския съвет.

Днес отговорностите на кметовете са посочени в над 700 нормативни и поднормативни акта. Също толкоз разнородни са били те и съгласно закона от 1882 година. Кметът е отговарял за пожарните команди и за нужните принадлежности за гасене на пожарите; за отстраняванието на всички хранилища, заводи и прочие, които са рискови за публичното здраве; за чистотата на улиците, за арестуването на рискови за публичното успокоение, за нравствеността, напомнят от НСОРБ.

В Закона за общините и градското ръководство, признат през 1882 година, е посочено, че кметът надзирава хлебарниците, месарниците и продавниците на зеленчуци и други съестни неща и всекакъвъ родъ питиета; дава разрешение за кафенетата, гостилниците, общите балове, театрата и обществените домове. Той дава разрешение на артистите и свирачите и може да запрещава всекакви зрелища, игри и събирания, които биха могли да докачат вярата или нравствеността. Кметът „ назначава часовете, когато требва да се отварятъ и затварятъ панаирите и чаршиите и гдето нема особенни полицейски управляващи, той се грижи за реда и тишината въ тяхъ. Той се грижи за арестуванието на багабонтите и ония, които правятъ скандалъ или които нощно време смущаватъ общото успокоение чрезъ крясъци, викове и проч “, гласи още законът от 1882 година

През 1991 година новата Конституция на България дефинира, че Република България е единна страна с локално самоуправление, а член 136 дефинира общината, като съществена административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление.

Европейската харта за локалното самоуправление (ЕХМС) е утвърдена със закон от българския парламент през 1995 година Година по-късно е утвърден и Допълнителният протокол към ЕХМС за правото на присъединяване в делата на локалната власт. През годините локалните управляващи потвърждават своята подготвеност, продуктивност и умеене да овладяват компликациите на времето.

По силата на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, НСОРБ е законен представител на българските общини пред държавните органи. НСОРБ създава оферти за смяна и рационализиране на правната уредба на локалното самоуправление, приготвя мнения и оферти по проектобюджета на страната в частта му за общините и други През годините формите за съвещания сред локалната и централните власт са развити и регламентирани в редица закони и е открит резистентен механизъм за координиране с общините на плановете за нормативни актове, касаещи техните пълномощия, показват от Сдружението.

На съвещание на 6.10.2021 година Министерският съвет одобри решение, с което афишира 12 октомври за Ден на българската община и локалното самоуправление. Правителственото решение е взето по предложение на НСОРБ.

В част от своя привет към общинските чиновници ръководителят на УС на НСОРБ (Национално съдружие на общините в Република България) и кмет на Велико Търново Даниел Панов декларира:

От 2021 година с Решение на Министерския съвет 12 октомври е Ден на българската община и локалното самоуправление. Вие можете да му придадете смисъл, с цел да не остане в съзнанието на хората като празник на общинските служители.

Както и да мутират дефинициите на нашия труд: „ работа на обществото “, „ административно обслужване “, „ даване на обществени услуги “ – те постоянно ще остават надалеч от същинската същина на нашата задача. Всеки от Вас, всеки от нас, играе значима роля в живота на своите съграждани. Радостта и скръбта имат разнообразни имена, само че работата ни е обвързвана с насладата и скръбта на хората, които срещаме всеки ден.

Правете добрини, само че не и подаяния. Бъдете разбиращи, само че не и податливи. Бъдете кардинални, само че не и безчовечни.

Вие сте хората, които почитат правото на самоуправление на всеки жител и могат да намерят хармонията сред самостоятелните претенции и общото благоденствие. Това е тежко задължение, което не всеки е подготвен да понесе. Това е сложна задача, чието решение не носи премия. Но носи почитание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР