Ден след началото на учебната година ранобудни ученици разгледаха президентството

...
Ден след началото на учебната година ранобудни ученици разгледаха президентството
Коментари Харесай

След първия учебен ден десетки ученици разгледаха кабинета и библиотеката на президента

Ден след началото на образователната година ранобудни възпитаници разгледаха президентството от вътрешната страна. Дъждовното време не попречи на искащите и още от 8,30 ч те чакаха пред постройката на президента, с цел да видят основните зали в нея.

Денят на отворените порти се организира в границите на самодейността „ Европейски дни на наследството - София 2023 “. До 13 часа през днешния ден посетителите ще имат опция да прегледат Гербовата зала, кабинета на президента и президентската библиотека.

Малко преди да отиде на съревнование в Китай и да показа България на международно равнище, пристигна ученичката в 11 клас Жана Тодорова. Мечтата й е да популяризира страната ни за пръв път на международно равнище с китайски език.

Посетителите влязоха през парадния вход, през който влиза президентът Румен Радев, както и значимите посетители. Малко по-късно видяха и най-тържественото място - Гербовата зала, където президентът посреща най-важните си посетители. Екскурзоводът на групата изясни, че когато президентът е самичък, застава пред герба на България, а когато има посетител - настрана. За да отиде в залата президентът потегля от кабинета си, минава през алена и зелена зала и най-сетне влиза в Гербовата. Гостите на президентсвтото останаха впечатлени от 150-те картини, благосъстоятелност на Националната художествена изложба. Четири от най- известните картини у нас са в Гербовата зала, там са лицата на цар Симеон, Отец Паисий, Васил Левски и Христо Ботев. В постройката има картини на Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев.

В кабинета на президента, където той организира неофициалните си срещи, акцент също бяха картините, благосъстоятелност на Националната художествена изложба. " В този кабинет са работили 5 президенти ", изясни ексурзоводът. Освен красивите картини, в кабинета на Румен Радев стоят и три макета на самолети. " Румен Радев е бил боен авиатор, единият макет е подарен от неговите сътрудници от Граф Игнатиево ", обясниха от институцията.

Посетителите съумяха и да прегледат подаръците на президента, измежду които макет на транспортния пилотен транспортен съд СОЮЗ-МС, подарен от Георги Иванов - първия български космонавт, както върбов венец от президента на Кипър. След това разгледаха библиотеката, където също се организират публични срещи. В нея стоят ордените и медалите, които президентът връчва за заслуги. Желаещите видяха от близко и гвардейската униформа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР