Ден след като се оттегли от споразумението за износ на

...
Ден след като се оттегли от споразумението за износ на
Коментари Харесай

Москва атакува украински пристанища само ден след като прекрати сделката за износ на зърно

Ден откакто се отдръпна от съглашението за експорт на зърно през Черно море, Русия нанесе удари по украинските пристанища - местата, откъдето Киев до момента изнасяше зърно за останалия свят, оповестява " Ройтерс ".

Москва призна, че е атакувала хранилища за гориво в Одеса и цех за произвеждане на морски безпилотни летателни апарати, като част от нейните " всеобщи удари за възмездие " в отговор на гърмежа на Кримския мост.

Малко откакто мостът беше взривен в понеделник, Русия дефинитивно се отдръпна от едногодишно съглашение за експорт на зърно, въпреки да твърди, че решението за излизане от съглашението и удара в Крим нямат общо.

Според южното оперативно военно командване на Украйна падащите парчета и взривните талази са нанесли вреди на няколко къщи и на неуточнена към този миг пристанищна инфраструктура в Одеса. Местните управляващи в Николаев - друго украинско пристанище, оповестиха за сериозен пожар там.

Руските офанзиви са " още едно доказателство, че страната-терорист желае да заплаши живота на 400 милиона души в разнообразни страни, които зависят от украинския експорт на храни ", съобщи Андрий Ермак, началник на президентския щаб на Украйна.

Сделката за експорт на зърно през Черно море, подписана преди година с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, беше един от дребното дипломатически триумфи след войната. Чрез нея беше отстранена фактическата съветска обсада на украинските пристанища и беше избегната международна продоволствена рецесия.

Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърно и други хранителни артикули в света. Ако украинското зърно още веднъж бъде блокирано на пазара, цените могат да се повишат в целия свят, като най-силно наранени ще бъдат най-бедните страни

" Днешното решение на Русия ще нанесе удар на нуждаещите се хора на всички места по света ", съобщи в понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Русия споделя, че може да се върне към договорката за зърно, само че единствено в случай че бъдат изпълнени настояванията ѝ за облекчение на разпоредбите за личния ѝ експорт на храни и торове. Западните страни виждат в това опит да се употребява напън върху доставките на храни, с цел да се наложи намаляване на финансовите наказания против страната.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР