Ден след като израелската полиция обяви, че разследва множество случаи

...
Ден след като израелската полиция обяви, че разследва множество случаи
Коментари Харесай

Изнасилвани, разчленявани. BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на Хамас

Ден откакто израелската полиция разгласи, че проверява голям брой случаи на полови закононарушения, отличаващи се с особена свирепост, осъществени от „ Хамас “ при нападението над Израел, роман за свидетелски показания и доказателства по следствията, до които екип на медията е бил позволен.

В тях се приказва за голям брой следи от полово принуждение, в това число счупени тазове, синини, порязвания и разкъсвания, а жертвите са били от деца и младежи до пенсионери. Предупреждението за идващите редове е, че съдържат описания на брутална свирепост.

Обявената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация „ Хамас “ нападна Израел на 7 октомври, като единствено в този ден бяха убити най-малко 1200 души, а други над 240 групировката отвлече на територията на линията Газа, която ръководи. Данни за полови закононарушения има от първите дни след нападението, а в този момент за него приказват очевидци на събитията, снимани на място фрагменти и хора, които вземат участие в идентифицирането на жертвите, събирали са телата на убитите, чиновници в морги. Всички те оказват помощ на проверяващите да открият какво се е случило в последните мигове от живота на стотици израелци.

" Жертвите са били измъчвани, физически измъчвани, изнасилвани, изгаряни живи и разчленявани ", съобщи израелското правосъдно министерство. Смята се, че доста малко от тях са оживели, с цел да опишат личните си истории.

Един от свидетелските разкази, до които BBC е получила достъп, е на жена, която е била на мястото на фестивала " Нова " по време на нападението - на самата граница сред Израел и линията Газа.

На фрагментите, показани пред публицисти от израелската полиция, се вижда по какъв начин бойци на " Хамас " групово изнасилват жена и я осакатяват, преди последният от нападателите да я простреля в главата, до момента в който в това време продължава да я изнасилва.

Докато още е била жива, жертвата е " кървяла от гърба си ", споделя свидетелката. " Разрязаха гърдите ѝ и ги хвърлиха на улицата. Играеха си с тях ", споделя още дамата.

Мъж, също участвал на фестивала и съумял да се избави от касапницата, споделя, че е чул " шумове и писъци на хора, които са убивани, изнасилвани, обезглавявани ".

" Някои дами са били изнасилени преди да умрат, други - до момента в който са били ранени, а трети към този момент са били мъртви, когато терористите са се гаврили с безжизнените им тела ", споделя очевидецът.

От полицията оповестяват, че разполагат с " многочислени " разкази на очевидци на полово посягане, само че не дават повече уточнения, до момента в който текат следствията. Няколко жертви на полово посягане са оживели след нападенията и сега всички те са подложени на психиатрично лекуване, стана ясно от изявление на израелския министър по въпросите на овластяването на дамите Мая Голан пред английската социална медия.

" Но доста, доста малко. По-голямата част от тях са били брутално убити. Те не са в положение да приказват - нито с мен, нито с който и да било от държавното управление или от медиите ", добави Голан.

На голям брой фотоси от местата след нападението се виждат телата на дами, голи от кръста надолу или с раздрано долни дрехи на една страна, с разтворени крайници, със следи от контузии по гениталиите и краката.

" Наистина имам възприятието, че " Хамас " се е научила да употребява женски тела като оръжие от ИДИЛ (групировката " Ислямска страна " - б.р.) в Ирак ", споделя доктор Кохав Елкаям-Леви, юридически специалист в Института за интернационалните връзки " Дейвис ", представен от английската медия. От думите му се схваща, че нападателите са били готови какво да вършат с дамите: " да режат органите им, да осакатяват гениталиите им, да изнасилват. Ужасяващо е да знаеш това “, показва специалистът.

Началникът на израелската полиция Яков Шабтай съобщи, че на доста от оживелите от нападенията им е мъчно да приказват.

Според него някои от тях в никакъв случай няма да дадат показания за това, което са видели или претърпели.

Съобщава се, че някои са склонни към самоубийство, а други към този момент са лишили живота си - по информация на служащ в екипите, които оказват помощ на оживелите.

Друг очевидец, Нахман Дикщейна, дава писмени показания, че е видял телата на две дами в кибуц Беери с вързани ръце и крайници за едно легло. По думите му една от тях е била полово тероризирана с нож.

Той добавя, че на мястото на фестивала дребни заслони са били " цялостни с купища дами ".

" Дрехите им бяха раздрани в горната част, надолу бяха изцяло голи. Купища и купища дами... А когато се вгледаш по-отблизо в главите им, виждаш един изстрел право в мозъка на всяка ", излиза наяве още от свидетелския му роман, забелязан от BBC.

Разследващите признават, че в първите безредни дни след нападенията, когато някои региони към момента са били дейни бойни зони, опциите за деликатно документиране на местопрестъпленията или за взимане на съдебномедицински доказателства са били лимитирани или пропуснати.

Последните разкрития и данни за полови закононарушения от страна на „ Хамас “ провокираха и интернационална реакция. Една от тях пристигна от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Той съобщи, че палестинската формация неведнъж е изнасилвала дами и осакатявала телата им по време на нападението против Южен Израел, като се базира точно на разказите на оживели и очевидци.

" Хамас " отхвърля и думите на Байдън, и обвиняванията в полови закононарушения, макар че доста от фрагментите, на които се базират следствията, са снимани от бойци на палестинската екстремистка организация в деня са самите набези.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху цитира изказванията за обезчестяване и други злоупотреби на среща със фамилиите на върнатите заложници през вчерашния ден.

" Чух истории, които разрушиха сърцето ми... Чух, а и вие също чухте, за полови похищения и случаи на брутално обезчестяване, които не наподобяват на нищо друго ", сподели Нетаняху на конференция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР