Ден първи от въвеждането на „зеления сертификат“ - моловете са

...
Ден първи от въвеждането на „зеления сертификат“ - моловете са
Коментари Харесай

Със зелен сертификат в мола - по един-двама клиенти в цял ма...

Ден първи от въвеждането на „ зеления документ “ - моловете са си на мястото, отворени са, музиката озвучава коридорите, подът е излъскан до искра, всичко си е тъкмо както през вчерашния ден. Липсват единствено две неща – врява и клиенти.

Охранители в костюми и баджове стоят на двата входа на мол „ Марково тепе “. Първият им въпрос постоянно е еднакъв: „ Бихте ли си посочили зеления документ? “ Отговорите обаче варират от примиреното „ да “ и бърникане по джобове и чанти за хартиено копие или в телефона за цифровото, до откровени кавги: „ Ама аз съм единствено до аптеката вътре “, „ Трябва да си платя сметката за мобилния “, „ Отивам до хранителния магазин, за там документ не ми би трябвало “. Гардът обаче не губи хладнокръвие и търпеливо изяснява кои документи са възможни за „ вход “ съгласно заповедта на здравния министър. Засега хората без документ не могат да влязат даже до аптеката, защото тя се намира на първия етаж на комерсиалния обект. Търсим метод да осигурим изолиран достъп най-малко до „ Билла “ за хората, които не разполагат с документи, това ще е едно облекчение за нашите клиенти, споделя Ивелина Начева от отдел „ Маркетинг “.



Управата на комерсиалния център в действителност се е постарала да направи нужната организация за следен достъп, спазвайки всичко в последната заповед на министър Кацаров. Неваксинирани, непреболедували Ковид-19 и такива без годни проби не могат да стигнат даже и до подземния паркинг. Там различен чиновник ревизира документите както на водача, по този начин и на пасажерите в колата, преди да вдигне бариерата. Днес за няколко минути три коли се наложи да вършат противоположен завой, защото нямат право да влязат на територията даже и на подземния паркинг, защото и той се води прилежаща повърхност към мола, видя екип на „ Марица “.



Охранителите нямат право да изискват персонална карта, с цел да сверяват данните с тези на зеления документ. И не го вършат. Деца и младежи до 18 години са изключени от заповедта и влизат без нужните документи, тъй че по обяд молът се изпълни с възпитаници от близките учебни заведения. Другата огромна група клиенти в обедните часове бяха задграничните студенти от Медицинския университет, които ни минимум не се учудиха на условието за COVID-сертификат и с отработен жест си посочваха телефоните един след различен.

В някои от магазините личният състав бе инструктиран да прави вторична инспекция за зелен документ. Никой от посетителите не се възпротиви да извади за повторно скъпата хартийка.

Както се очакваше при 20% имунизирани българи, които на доктрина могат да вървят по молове, големите търговски площи изглеждаха призрачно пусти. Малка част от магазините през днешния ден не бяха отворили, евентуално по причина, че личният състав не е могъл да отговори на новите условия за толкоз малко време. Аз персонално сутринта минах на тест, с цел да мога да дойда на работа, споделя продавач-консултант от огромна верига. Той ще е годен и на следващия ден, само че с цел да дойда вдругиден на работа още веднъж първо би трябвало да мина през лаборатория, добавя персоналният си проект служителят.



В мол „ Плаза “ пък към този момент имат мобилна лаборатория за тестване, ситуирана до централния вход. Отне ни много време и старания, признава мениджърът Александрина Янева, само че в този момент има опция чиновниците да се тестват директно преди работа на преференциални цени. Клиентите на комерсиалния център също са добре пристигнали. Цената на антигенния тест за тях е 25 лв.. Има основана организация чакащите резултатите от тестванията си да не се смесват с клиентите, които влизат в мола със зелен документ, твърди тя. Резултатите излизат за 15 минути. Днес единствено един магазин в мола не е съумял да се съобрази с новата действителност и е останал затворен.



В мол „ Пловдив “ пък достъпът до паркинга е свободен, контролът идва на вратата на комерсиалния център. Почти всички магазини отвориха през днешния ден при тези чрезвичайни условия, при някои се случи малко забавяне поради висенето по опашки за проби на чиновниците, описа Татяна Гълъбова, управител на мола. Посещаемостта беше ниска, призна тя, само че пък в такива условия се пазари доста удобно, откри един плюс на обстановката дамата.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР