"Ден без футбол е загубен ден", каза Осим веднъж и

...
"Ден без футбол е загубен ден", каза Осим веднъж и
Коментари Харесай

Почина легендарният треньор Ивица Осим

"Ден без футбол е изгубен ден ", сподели Осим един път и живееше с тази философия

Един от най-успешните треньори по футбол в някогашна Югославия и в цяла Източна ЕвропаИвица Осим умря на 81-годишна възраст

Осим си е отишъл от този свят в 10.00 часа тази заран в Грац, където живееше в последните години, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ивица Осим е Роден през 1941-а година в Сараево, през днешния ден Босна и Херцеговина. Щеше да навърши 81 години след пет дни, а малко по-късно щеше да се състои и общото заседание на Щурм (Грац). Поради кончината на треньор номер 1 на Австрия за последните 100 години, събранието е анулирано.

Кариерата му започва в локалния гранд Железничар (Сараево), за който играе 11 години, в които записва 250 мача и вкарва 75 гола. През 1970-а година се мести във Франция, където носи екипите на Страсбург, Седан и Валансиен.

В националния тим на някогашна Югославия записва 16 мача, в които вкарва 8 гола. А през 1967-а година е определен за футболист номер 1 на към този момент несъществуващата федерация. Кариерата му като футболист завършва през 1978-а година, а по-късно незабавно сяда на пейката на Железничар и тренира обичания си тим две години. След това поема Партизан (Белград), националния тим на Югославия, мести се в гръцкия Панатинайкос и в австрийския Щурм (Грац). В Гърция и Австрия също печели титли, а два пъти вкарва Щурм в групите на Шампионската лига. От 2003-а до 2007-а година е отпред на японски тимове.

На 16-и ноември 2007-а година получава мозъчен удар, изпада в кома, от която се разсънва 10 дни по-късно.

Философският му метод към спорта и непрекъснатата битка за мир в родината му печелят репутацията на влъхва.

"Ден без футбол е изгубен ден ", сподели Осим един път и живееше с тази философия. Въпреки разтърсеното си здраве и проблемите, следеше по малкия екран всичко, което се случваше във футбола. Съжаляваше за продължаващата комерсиализация и опити да се направи нещо като Суперлигата. "Днешният футбол е ФИФА и Реал Мадрид. Всичко е за парите, а не за играта, в която се влюбихме. Жалко ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР