Ден 17, ужасът в Украйна продължава - нови сблъсъци, вой

...
Ден 17, ужасът в Украйна продължава - нови сблъсъци, вой
Коментари Харесай

Ужасът в Украйна не стихва, ден пореден – нови сблъсъци и тежки бомбардировки

Ден 17, ужасът в Украйна продължава - нови конфликти, писък на сирени и тежки бомбардировки в цялата страна. Хуманитарната рецесия се ускорява, а размяната на обвинявания и наказания на международно равнище не стихва.  Организация на обединените нации удостовери през днешния ден гибелта на 579 цивилни от началото на съветската инвазия в страната на 24 февруари , съобщи ДПА. Сред убитите са 42 деца и младежи. 1002 цивилни са били ранени. Повечето са починали при обстрел с тежка артилерия и въздушни удари.

Днес съветските сили се прегрупират на северозапад от Киев и се доближават към столицата, като не престават артилерийския обстрел, демонстрират сателитни фотоси. По всяка възможност съветските елементи считат да блокират Киев от всички направления. Рано сутринта през днешния ден склад за замразени артикули е изгорен вследствие на обстрел, в североизточно предградие на Киев. Столицата се готви за защита, а военни инструктори образоват доброволци за работа с противотанкови оръжия.

Близо до Киев са унищожени въздушна база във Василков и център за радиоразузнаване в Бровари, заяви през днешния ден на конференция представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

През нощта е има писък на сирени в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.
 Украйна БГНЕС
Украинското държавно управление упрекна Русия, че е бомбардирала джамия в обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол, където са намерили леговище към 80 цивилни, в това число 30 турци. Един от хората в храма обаче отхвърли той да е бил подложен на обстрел, съобщи Франс прес.

" Джамията на султан Сюлейман Великолепни и неговата брачна половинка Роксолана в Мариупол бе бомбардирана от съветските нашественици ", сподели в Туитър украинското министерство на външните работи. То не посочи по кое време е станало това, само че добави, че над 80 възрастни и деца, в това число турски жители, са намерили леговище в храма.

Председателят на настоятелството на джамията Исмаил Хаджиоглу обаче съобщи през днешния ден следобяд пред турската телевизия Хабертюрк, че самият храм не е подложен на обстрел. " Руснаците бомбардират регион... който се намира на 2 километра от джамията и една бомба падна на 700 метра от джамията " , сподели по-рано той в Инстаграм.
Хаджиоглу заяви, че в храма се укриват 30 цивилни турци, измежду които деца, чийто брой не посочи.

Мариупол е подложен на тежка блокада от съветските сили, които го бомбардират.

Общо 86 турски жители се намират в града, сподели Хаджиоглу, който се пробва да провежда тяхната евакуация. Той заяви, че до момента на четири пъти съветските сили не са разрешили на тези хора да изоставен Мариупол. " Ще създадем пети опит ", добави Хаджиоглу.

На 7 март консулството на Турция в Одеса прикани жителите на страната в Мариупол да се укрият в джамията, откъдето да бъдат евакуирани към родината си, отбелязва Агенция Франс Прес.
 Украйна БГНЕС
Междувременно южният украински град Николаев , намиращ се наоколо до Одеса , беше подложен на нескончаем обстрел тази нощ, наранени са център за лекуване на ракови болести и офталмологична клиника, съобщи сътрудник на Франс прес.

Разбити са неотдавна реновираните прозорци на центъра за лекуване на ракови болести, където пациентите минават химиотерапия, а на вратите се виждат следи от снаряди.

" Те стрелят по цивилен зони, без никаква военна цел. Тук има болница, сиропиталище, офталмологичен център ", които се намират в квартал “Ингулски ”, в северната част на града, съобщи шефът на болничното заведение Дмитро Лагочев.

Нито един пациент не се е намирал в центъра за лекуване на ракови болести по време на обстрела, само че в офталмологичната клиника е имало неизяснен брой пациенти.

“Прекарахме цялата нощ в мазето, всички трепереха, пациентите бяха ужасени ”, съобщи директорката Касимира Рилкова.

Жителите на квартала нямат отопление и доста от тях са принудени да изоставен, отбелязва Агенция Франс Прес.
 Украйна БГНЕС

 Украйна БГНЕС
Според Русия нейните войски и силите на сепаратистите от Луганск и Донецк са завладяли доста обитаеми места в Източна Украйна . Части на така наречен национални милиции на Донецката национална република са напреднали за последното денонощие с още девет километра и са овладели две обитаеми места. Руските въоръжени сили са напреднали с 21 километра, а отряда на така наречен Луганска национална република - с 6 километра. Тези данни не могат да бъдат доказани от самостоятелен източник, отбелязва ДПА.

" Въоръжените сили на Руската федерация са извели от строя 3491 обекта на украинската военна инфраструктура от началото на специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна ", съобщи ТАСС, цитирайки представителя на министерството на защитата на Русия генерал-майор Игор Конашенков .

Унищожени са 123 безпилотни летателни апарата, 1127 танка и други бойни бронирани машини, 115 реактивни системи за залпов огън, 423 артилерийски оръдия и миномети, над 900 единици специфична военна автомобилна техника, сподели Конашенков.
 Украйна БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, след като е претърпяла най-големите си, както той сподели, загуби от десетилетия , съобщи Ройтерс.

Зеленски сподели също, че е разговарял с немския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон за оказване на напън върху Русия да освободи кмета на украинския град  Мелитопол , който съгласно украинските управляващи е бил похитен през вчерашния ден от съветските сили.

В телевизионно послание Зеленск и прикани Русия да съблюдава контрактувано помирение, с цел да се извърши евакуирането на хора от обсадения пристанищен град Мариупол , откакто упрекна Москва за неуспеха на предходните опити.

По-рано З еленски се обърна към майките на съветските бойци с апел да не разрешават синовете им да бъдат изпращани да се бият във войната в Украйна, съобщи Франс прес.

“Искам да кажа това още един път на съветските майки. Особено на майките на наборниците. Не изпращайте децата си на война в една непозната страна ”, съобщи Зеленски във видеообръщение, публикувано в Телеграм. “Проверете къде се намира вашият наследник. И в случай че имате и най-малкото съмнение, че синът ви може да е изпратен да води война в Украйна, действайте неотложно ”, с цел да попречите той да бъде погубен или хванат, добави той.  “Украйна в никакъв случай не е желала тази ужасна война. Не я желае и в този момент. Но тя ще се пази, до момента в който е нужно ”, добави украинският президент.

В сряда Русия за пръв път призна, че в Украйна се борят наборници и някои от тях са били пленени. Дотогава Москва твърдеше, че там се бият единствено професионални бойци, напомня Агенция Франс Прес. В обществените мрежи тези дни се усилиха постовете на майки, нямащи вести от синовете си, изпратени в Украйна.
 Украйна БГНЕС
Междувременно американският президент Джо Байдън отхвърли апелите за интензивно американско военно наличие в Украйна и предизвести, че в случай че Съединените щати се намесят директно в Украйна, това ще значи Трета международна война .

„ Войната на Путин против Украйна в никакъв случай не би трябвало да бъде победа. Демократите по света се сплотяват на страната на мира и сигурността. Силни сме и в никакъв случай няма да се поколебаем. Но вижте, концепцията да изпратим нападателно съоръжение, самолети, танкове и влакове с американски водачи и американски екипажи - разберете и не се шегувайте, без значение какво казвате всички, това се назовава Трета международна война ”, сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР