Ден 17 от войната в Близкия изток,без никакви индикации за

...
Ден 17 от войната в Близкия изток,без никакви индикации за
Коментари Харесай

Стефан Тафров по Дарик: Голямата заплаха е „Хизбула“, тя е много по-мощна и опасна от „Хамас“

Ден 17 от войната в Близкия изток,без никакви индикации за излаз, откакто Палестинската въоръжена формация “Хамас ” предприе невиждана офанзива против Израел на 7 октомври, като умъртви повече от 1400 души и взе повече от 220 заложници.

Здравното министерство на Газа, следено от “Хамас ” споделя, че повече от 5000 души са били убити на територията, откогато Израел е нанесъл ответни въздушни удари, и се чака наземна атака. И въпреки да има подозрения по отношение на точния брой на цивилните жертви, новините от Газа, чието население е формирано главно от дами и деца, са съкрушителни. Приоритетите на дипломацията са два - освобождение на израелските заложници и допускане на нужната филантропична помощ за жителите линията Газа.

И по двата, все още, има прекомерно дребен прогрес. На този декор продължава да стои и въпросът дали този път спорът ще ескалира до районен, като вниманието е ориентирано към дейностите на мощната формация Хизбула в Ливан.

Темата разяснява Стефан Тафров, посланик и някогашен непрекъснат представител на България в Организация на обединените нации в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Трудно постижимо е преустановяване на огъня от израелска позиция. Напротив, израелското провителство оказва напън да се позволи наармията да влезе в Газа. Темата, която се разисква сега, е за какво се бави навлизането на израелската войска. Едното пояснение е обвързвано с заложниците - те са над 220. Сред тях има и израелци, само че има доста хора с двойно поданство. Има доста мощен натискизраелската войска да не навлезе в Газа преди да се реши този въпрос. На второ място Съединени американски щати оказва натисквърху Израел да забавят това нахлуване. Има голяма мрежа от подземни тунели, които доста мъчно ще се обходят и броят на цивилните жертви ще бъде доста висок, което е евентуално началната целна " Хамас " - да злепостави Израел и да ги изкара убийци. Неслучайно при визитата си в ИзраелБайдън направи съпоставяне с атентатите в Съединени американски щати през 2001 година ", разяснява Тафров.

Има неодобрение от Нетаняху и от това религиозно дясно държавно управление, което докара страната до тези събития. Те подцениха заплахата от " Хамас ". Има предпочитание да се завърши час по-скоро с това. Армията схваща, че този прозорец на легитимност, в който нейното нахлуване ще наподобява като реакция на жестокостите на " Хамас ", стартира да се затваря и главният разказ става филантропичното състояние в Газа. Роля в споразумяване на тази рецесия играят две страни - Катар и Египет, които имат връзка с " Хамас ". Положението на Египет също не е елементарно, тъй като страхът на Египет е да допусне на своя територия ислямисти, тъй като държавното управление на Египет е антиислямистко. Дългорсрочният проблем, е че всички тези палестинци от Газа в един миг ще се реалокират да живеят в Египет и ще има доста сериозен бежански проблем. Ще настъпи това преселение. Затова Египет позволява доста малко филантропична помощ ", съобщи той.

Голямата опасност е " Хизбула ", която е шиитска формация, подкрепяна директно от Иран. Тя е доста по-силна от `Хамас ", има доста повече ракети и в случай че Иран реши да й натисне копчето, ще се открие втори фронт и ще настъпи районен спор, тъй като за Съединени американски щати тогава, които имат два самолетоносача там, това към този момент ще бъде алена линия и може би ще се наложи да се намесят. Затова и Иранизчаква, тъй като знае, че Съединени американски щати може да реагират доста остро. Самият Ливан е една провалена страна и тези ливанци, които не са шиити, гледат с смут въвличането на страната си в една война с Израел и Съединени американски щати. Тогава ще избухне революция. Това е огромната опасност ", безапелационен е Тафров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР