Демонтажът на Опакованата Триумфална арка започна в Париж. Алпинисти и

...
Демонтажът на Опакованата Триумфална арка започна в Париж. Алпинисти и
Коментари Харесай

Разопаковат Триумфалната арка в Париж СНИМКИ

Демонтажът на " Опакованата Триумфална арка " стартира в Париж. Алпинисти и служащи разглобяват благодарение на кранове комплицираната структура от 25 000 квадратни метра сребристосин полипропиленов плат, 3000 метра алено въже и 312 тона стомана, с които бе затрупан знаковият парижки паметник от 18 септември до 3 октомври.

Хиляди хора останаха до късно нощес на превърнатото в пешеходна зона кръгово придвижване на пл. " Шарл дьо Гол " / " Етоал ", с цел да се насладят за последно на краткотрайната арт апаратура, направена по план на фамозния художник с български корени Кристо и брачната половинка му Жан-Клод. Това бе първото тяхно огромно произведение на изкуството, което бе показано на света след гибелта и на двамата. Кристо си отиде от този свят предходната година, а Жан-Клод - през 2009 година.

" Опакованата Триумфална арка " е превъзходен подарък за парижаните, за французите и за всички фенове на изкуството ", съобщи на конференция министърката на културата Розлин Башло при представянето на творбата. На откриването отидоха още президентът Еманюел Макрон и кметицата на френската столица Ан Идалго.

Идеята за нея се ражда преди към 60 години, когато младият български художник, съумял да избяга от комунистическия режим в страната си, идва в Париж през 1958 година и се настанява в мансарда, покрай " Етоал ". Там се среща с Жан-Клод, с която стартира да възнамерява и да основава произведения, осъществени на обществени пространства. Още тогава дуото прави фотомонтаж по какъв начин би изглеждала Триумфалната арка, в случай че беше опакована.

 БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР