Демонстрантите в Ирак продължиха вчера с антиправителствените протести в Багдад

...
Демонстрантите в Ирак продължиха вчера с антиправителствените протести в Багдад
Коментари Харесай

Близо 100 са убитите протестиращи в Ирак, ООН поиска край на "безсмислената" смърт

Демонстрантите в Ирак продължиха през вчерашния ден с антиправителствените митинги в Багдад и няколко иракски провинции, предадоха " Асошиейтед прес " и Българска телеграфна агенция.

След близо 100 жертви на митингите Организацията на обединените народи изиска да се постави завършек на " безсмислената загуба на живот ", заяви Би Би Си.

Това бе петият следващ ден на демонстрации в Ирак. Участниците са на улицата, с цел да съпротивата си против продължаващата безработица, неприятното качество на публичните услуги (например на електропреносната и водоснабдителната мрежа) и корупцията в богатата на нефт страна.

При протестните прояви бяха подпалени държавни здания, а апелите на политическите и религиозните водачи за усмиряване на пристрастеностите бяха отхвърлени.

Полуофициалната Иракска висша комисия за човешките права към Народното събрание съобщи, че починалите са 99.

Ранените са близо 4000 души. В опит да се овладее хаосът в столицата управляващите оповестиха полицейски час и вкараха ограничавания за интернет, който до през вчерашния ден бе в действие и денем.

В Ирак не е имало такива вълнения от времето преди разгрома на " Ислямска страна ", която известно време контролираше обширни територии в страната - в това число част от най-важните ѝ градове - в средата на десетилетието.

Премиерът Адел Абдел Махди прикани за завършек на насилието, като съобщи, че настояванията на протестиращите са били чути.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР