“Демократична България” в специална позиция настоява за спиране на процедурата

...
“Демократична България” в специална позиция настоява за спиране на процедурата
Коментари Харесай

Властта тайно договаря държавни гаранции за Белене, твърди „Демократична България”

“Демократична България” в специфична позиция упорства за прекъсване на процедурата и всички разходи по плана за АЕЦ „ Белене”.

„ Крайно обезпокоени сме от намеците на ръководещите за затваряне на „ АЕЦ Козлодуй “ и половината българска енергетика, с цел да се сътвори изкуствено място за „ Белене “. Представители на властта започнаха да приказват за държавни гаранции, макар че обясняваха, че такива няма да има. Нито един представител не изясни, че държавните гаранции съставляват ангажимент за изкупуване на тока за десетки години, като сметката ще платят потребителите”, написа в позицията на ДСБ, „ Да, България” и „ Зелено движение”.

Те чакат ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ по този начин наречените патриоти” да вземат дружно решение за гаранции от страна на страната през Народното събрание, с цел да избегнат търсене на правосъдна и политическа отговорност в бъдеще.

„ Нито една от огромните европейски компании не е претендент за вложител. Няма нито един кандидат-инвеститор от по този начин наречените западни страни. Очакваме особена суровост и внимание от страна на Европейска комисия, която занапред би трябвало да стартира процедура по нотификация (даване на съгласие). Предвид сеизмичните опасности и новото европейско законодателство в тази област, считаме, че е изцяло допустимо Европейска комисия да изрази отрицателно отношение, което ще значи, че в това време са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца”, настояват от „ Демократична България”.

Те упорстват всички оценки по процедурата да се правят от „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД, а не от НЕК ЕАД, тъй като последната няма нужната подготвеност в нуклеарни планове и няма лиценз на електрическа енергия от АЕЦ.

Демократите упорстват за прекъсване на процедурата и хрчовете, до момента в който не бъдат осъществяване следните условия:

- Да се одобри настояща енергийна тактика и народен проект за енергетика и климат;

- Да се потвърди финансовата жизненост на АЕЦ „ Белене “ в сходство с условията на Европейска комисия и без нови разходи за сметка на данъкоплатеца;

- Да се вдигне неведнъж размерът на гаранцията за нуклеарна вреда, в сходство с рекомендациите на Европейска комисия и практиката в европейските страни;

- Да се одобряват ремонти в законодателството, посредством които ясно да се формулират финансови условия за отчисления от продажбите на ток от АЕЦ за създаване на геоложко вместилище за погребение на високоактивните боклуци от тяхната работа и тези разноски да се включат в общата сметка на проекта;

- Да се одобряват ремонти в законодателството, посредством които ясно да се формулират финансовите отговорности на АЕЦ за изпращане на отработеното нуклеарно гориво от тях за преправка, както и да се навакса неизпълнението през последните пет години;

- Да се създадат проучвания за изясняване положението на антисеизмичната баластрова възглавница под основните корпуси на АЕЦ „ Белене “ и дали е безвредно да се строи върху нея след десетилетия под вода, за което си завоюва прозвището „ мочур “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР