“Демократична България изпълни един от основните си предизборни ангажименти, свързан

...
“Демократична България изпълни един от основните си предизборни ангажименти, свързан
Коментари Харесай

Министър Йорданова коментира закриването на специализираното правосъдие

“Демократична България ” извърши един от главните си предизборни задължения, обвързван със закриването на профилираното правораздаване, оповестяват от пресцентъра на партията.

След 10 часа диспути в парламентарна зала, Народното събрание гласоподава за закриването на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните им профилирани прокуратури.

" Благодаря за поддръжката, благодаря и за дебата. Това е един законопроект, който се разисква доста бурно и доста задълбочено и показахме, че можем да чуваме, да оценяваме рецензиите и където се цели възстановяване на законопроекта - да ги приемем ”, съобщи министърът на правораздаването.

Според измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) съдиите ще бъдат преназначени, а висящите каузи ще продължат пред същите сформира, само че в Софийския градски съд, а против проведени незаконни групи - в окръжните съдилища по места. Освен закриването на профилираните съдилища и прокуратури измененията в Закон за съдебната власт поставят край и на кариерните и финансови бонуси за членове на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет.

“Спекулации, неправилна интерпретация и илюзия са, че напъните ни за правосъдна промяна стопират тук и че не знаем какво вършим. Усилията ни едвам в този момент стартират и ние знаем какво вършим ", добави министър Йорданова след гласуването. Тя разгласи, че идващите стъпки в правосъдната промяна са свързани с правенето на механизъм за дейно следствие и търсене на отговорност на основния прокурор.

Йорданова сподели, че към 1 април в българските арести има 30 българи, които повече от 6 месеца са арестувани без обвиняване, а петима от тях са без предявен обвинителен акт повече от година.

" Харесва ли ни по този начин настояща прокуратура? Харесва ли ви такова законодателство? Работата продължава и аз съм уверена, че напълно скоро ще дебатираме и други значими задания ", сподели тя.

Народният представител от “Демократична България ” Атанас Славов съобщи, че с приемането на закона се поставя завършек на едни инквизиционни структури.

" Убеден съм, че всички ще дишаме по-свободно след днешния ден. Независимо дали някой, ръководещ или не, може да бъде подлаган на инквизиция. Нека напомним, че забележителна част от делата, които се водят там са позволения за специфични разследващи средства и на второ място ограничения за процесуална насила ", разяснява той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР