“Демократична България” е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската

...
“Демократична България” е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската
Коментари Харесай

ДБ: Мирният изход от кризата с Украйна да не е за сметка на появата на членове втора категория в НАТО

“Демократична България” е обезпокоена от възходящото напрежение, основано от Руската федерация по границите на Украйна, се показва в позиция на политическата групировка, изпратена до медиите.

" Недопустими са опитите на Кремъл да сложи под подозрение законното право на България и на другите страни от Централна и Източна Европа да взаимодействат със съдружниците си от НАТО за гарантиране на своята национална сигурност. Провокативните изказвания на съветския външен министър съставляват ескалация в тактиката на неговата страна за връщането на сферите на въздействие в Европа. " - показват от Демократична България.

“Демократична България” поддържа позицията на българското държавно управление, което твърдо отхвърли сходни ултиматуми. Суверенно наше право е да избираме геополитическата си ориентировка. България от дълго време ясно и еднопосочно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз.

" Мирният излаз от сегашната рецесия, реализиран по дипломатически път, безспорно е в полза на всички европейски страни. Той обаче не може да стане за сметка на възникването на членове второкласен в НАТО, сред които и България. " - се показва в позицията.

Не сферите на въздействие, а спазването на интернационалното право и на човешките права е солидният пиедестал, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност. Върху нея посегна Кремъл и с противозаконната анексия на Крим през 2014 година, и с продължаващата окупация на части от Грузия и Молдова, споделят от " Демократична България ".

Напрегнатата конюнктура в района на Черно море през последните години постанова включването на въоръжените ни сили в обща система за сигурност в Източния фланг на НАТО. Участието в него ни дава опция да подсигуряваме националната сигурност по метод, който изключва всякаква настъпателност.

Необходимостта от по-близко стратегическо съдействие със съдружниците се дължи и на обстоятелството, че ръководството на ГЕРБ остави българските въоръжени сили с непълен военно-технически потенциал и висока степен на взаимозависимост в сериозни системи от Русия, установени в последния отчет 1 по осъществяване на Програма 2020 за отбранителни качества, който слага под подозрение способността ни да участваме пълноценно в груповата защита на НАТО макар безспорния професионализъм на нашите военнослужещи.

" Очакваме Народното събрание да сложи като сериозен приоритет развиването на отбранителните ни качества, развиването на отбранителната ни промишленост и задълбочаването на присъединяване на въоръжените ни сили в силите на НАТО, с акцент гарантиране на сигурността на България. България може доста повече точно в НАТО и в Европейски Съюз. Това ще е и нашият принос в предложенията на НАТО за деескалиране на напрежението, основано от дейности на Русия последните години – ограничения за въздържане, надеждна защита и разговор с Русия по проект за понижаване на напрежението. " - показват от политическата групировка.

“Демократична България” упорства страната ни да не бъде изключена от консултациите по идната Стратегическа идея на НАТО и от полемиките за всеобхватно предно разполагане на сили в Източна Европа, развиването на технологиите, тероризма и хибридните закани, киберсигурността, провокациите от възхода на Китай, потреблението на Космоса – все тематики от визията за НАТО 2030.

" Няма да приемем, когато цялата общественост на свободните страни от НАТО и Европейски Съюз прави оценка развиването от последните седмици като най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа от края на Студената война, у нас да се подценява риска и да се блокира присъединяване на България в консултациите сред съдружниците по основни за сигурността ни въпроси. " - допълват от Демократична България.

Напрегнатата обстановка в Черноморския район, провокирана от политическите и военни дейности на Русия, не е мотив нито за непотребна суматоха, нито за непростимо лековерие. Длъжни сме да проявим държавническа мъдрост и зрялост, опрени на незаменимата ни принадлежност към НАТО и Европейския съюз, се показва още в позицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР