Демографската криза в Китай може да доведе до забавяне на

...
Демографската криза в Китай може да доведе до забавяне на
Коментари Харесай

Демографската криза в Китай може да срине икономическия растеж на страната

Демографската рецесия в Китай може да докара до закъснение на икономическия напредък на страната в идващите 10 години, предвижда The Economist в разбор, представен от БГНЕС.

" Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Китай може да е най-големият в света, само че през идващите 10-15 години ще стартира да изостава, защото демографският спад в КНР става все по-изразен ", написа изданието.

The Economist показва, че Брутният вътрешен продукт на Китай през 2021 година е достигнал 17,7 трилиона $, а на Съединени американски щати в този момент възлиза на 23 трилиона $. " Растежът на китайската стопанска система се срина поради политиката на нулева приемливост към Covid-19, сложната обстановка на пазара на недвижими парцели, софтуерната война със Съединените щати и отводът да се реформират държавните предприятия ".

В публикацията на The Economist се показва още, че съгласно прогнозите Брутният вътрешен продукт на Китай до 2031 година може да нарасне с 47% при междинен растеж от 4% годишно. В същото време цените в Китай ще набъбнат с съвсем една трета (+30%), а валутният курс ще се усили с 13%.

Същевременно на 6 септември Cheng Honggang, старши помощник в мозъчния концерн Taihe, изрече мнение, че глобите на Европейски Съюз, наложени върху Русия, са имали позитивно влияние върху комерсиалните връзки сред Русия и Китай.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР