Делото за мръсния въздух, което трябваше да започне отначало в

...
Делото за мръсния въздух, което трябваше да започне отначало в
Коментари Харесай

Още един съдия от градския съд се оказа увреден от мръсния въздух

Делото за мръсния въздух, което трябваше да стартира изначало в Софийския градски съд, още веднъж се сблъска с магистрат, който отхвърли да гледа процеса с претекст, че е пострадал от замърсяването.

Това оповестява уеб сайтът news.lex.bg. Съдия Елена Маврова, на която делото беше разпределено през есента на предходната година и която го приключи на други учредения, в този момент отхвърля да го гледа още веднъж с претекста, че е пострадала. То попадна при нея отново, откакто апелативния съд анулира определението й.

Организациите, завели груповия иск - " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", асоциация " Диабет вид 2 " и " Център за самостоятелен живот ", както и юристите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, считат, че през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха.

Съдия Маркова приключи процеса, тъй като реши, че организациите не могат да понесат тежестите по процеса. Според апелативните съдии прекратяването е било погрешно, тъй като не е била дадена опция на завелите груповия иск против общината да потвърдят, дали могат или не да понесат разноските по делото.

След като делото се върна при арбитър Маврова, тя е решила, че към този момент не може да продължи да го гледа, тъй като през това време ищците са правили мнения и са изразили мнения за компетентността ѝ. Това, съгласно съдията може да сътвори в бъдеще подозрения при нейни произнасяния, в случай че с тях не бъдат задоволени претенции на ищците.

Като спомагателен претекст, тя акцентира, че живее и работи в София, което може да я дефинира като повредено лице, поради предмета на делото и се води, с цел да изключи всички подозрения за безпристрастност и преднамереност.

Всъщност предметът на делото е да се откри дали Столичната община бездейства през последните три години във връзка с казуса с мръсния въздух и в случай че е по този начин, да бъде наказана да предприеме подобаващи ограничения за справяне с последствията. Делото към този момент е преразпределено на арбитър Албена Ботева.

Преди определението на арбитър Маркова още един арбитър от градския съд - Богдана Желязкова одобри, че тя и фамилията й са повредени от същия въздух на София и това слага под подозрение нейната безпристрастност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР