Делото срещу бившия полицай от Пловдив Венцислав Караджов ще се

...
Делото срещу бившия полицай от Пловдив Венцислав Караджов ще се
Коментари Харесай

Трети път съдят ченге, убило майка и баща

Делото против някогашния служител на реда от Пловдив Венцислав Караджов ще се гледа за трети път от Апелативен съд Пловдив през днешния ден, откакто Върховният касационен го върна за ново разглеждане от различен състав за премахване на допуснати  процесуални нарушавания.

Прокуратурата желае първоинстанционната присъда да бъде променена с пожизнен затвор без право на подмяна.

Върховен касационен съд обаче промени и мярката за неотклонение непрекъснат арест в домакински за подсъдимия в планувано ликвидиране на майка си и татко си служител на реда, осъществено невъзмутимо и с особена свирепост поради парцел в кв. Прослав.

Припомняме, че на 20 юни 2022 Апелативен съд Пловдив удостовери най-тежкото наказване пожизнен затвор за някогашния служител на реда от Икономическа полиция  Венцеслав Караджов .

Караджов е наказан за  съзнателно двойно ликвидиране  – на майка си и татко си, осъществено с користна цел – да отнеме парцела им.

Престъплението е авансово планувано и осъществено на 15 май 2016 година Оттогава Караджов е в пандиза, само че при започване на тази година Върховен касационен съд го пусна под домакински арест.

Полицаят е приет за отговорен, че е  разстрелял майка си Божура и татко си Цветан.

Имотът на родителите на Караджов е в пловдивския квартал Прослав, където двамата са убити.

Апелативна прокуратура – Пловдив изиска на подсъдимия бъде наложено наказване пожизнен затвор без подмяна.

Защитата на Караджов и самият той пък желаеха подсъдимият да бъде приет за почтен и оневинен по повдигнатото му обвиняване.

Пловдивският апелативен съд реши, че митингът и жалбите са неоснователни.

Престъплението, осъществено от подсъдимия, е преднамерено, което се открива от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия портативен компютър.

В паметта за посещаваните интернет уеб сайтове е видно, че е била търсена и четена  информация за отровни гъби, по кое време е допустимо отравяне на човек с отрова за мишки, отравяне с живак, информация за отравяния през кожата, типове токсини, киселини, отравяне посредством поемане и прочие

Датите на търсената информация подхождат на показанията на очевидци за засилена ексалация на напрежението сред подсъдимия и родителите му след образуването на прокурорска кореспонденция срещу  Венцислав Караджов , както и в интервала след постановяване на правосъдния акт на Окръжен съд – Пловдив за отменяне на желае му за благосъстоятелност на парцел, част от парцела на родителите му, както и на записа на диалог, направен от самия обвиняем, сред него и майка му. От него се открива, че подсъдимият е заплашвал с револвер родителите си.

От посочените доказателства, се споделя в претекстовете на Апелативния съд, следва изводът, че от словесни закани подсъдимият е минал към  подготовка за ликвидиране на своите родители .

Именно по отношение на тази подготовка, той неведнъж е търсил в Интернет информация за разнообразни начини за умъртвяване, като е желал да избере най-сигурния и най-безопасния, с оглед неразкриване на причинителя на убийството.

Убийството е осъществено от Караджов с користна цел защото подсъдимият е единствен наследник на родителите си и надлежно единствен техен правоприемник.

След тяхната гибел, според Закона за наследството, той придобива всички техни права, в това число правото им на благосъстоятелност на парцела.

Именно с цел да не се постанова да чака настъпването на естествената гибел и на двамата си родители, която всекидневно не настава в един миг, както и възможна съсобственост с преживелия си родител,  той е решил да умъртви и двамата по едно и също време  и по този метод да стане едноличен притежател на парцела посредством заместничество.

Убийството е осъществено с особена свирепост , което се открива от доказателствата по делото и заключението на комплексната трасологична, балистична и здравна експертиза по отношение на травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на пострадванията, посоката на изстрелите, ситуацията на потърпевшите и нападателя по време на изстрелите; момента на настъпване на гибелта.

Подсъдимият е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона.

Според специалистите изготвили заключението на направената му сложна правосъдно – психиатрична и психична експертиза, той е показал безчовечност и безсърдечност, показал е неявяване на съчувствие.

При установяване на типа на наложеното на Караджов наказване като смекчаващо отговорността събитие е регистрирано само чистото му правосъдно минало, а като отегчаващи –  съществуването на шест квалифициращи условия , при които е осъществено действието, неприятните характеристични данни на подсъдимия, събрани за другите стадии от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите правила, когато те не са в негов интерес; връзките му с едни от най-близките му хора – неговите родители, които надвишават рамките на естествени връзки сред родители и син; методът на осъществяване на убийството, отвън правната подготовка на действието, а точно – същото се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв късмет да се спасят или най-малко да потърсят помощ; дейностите на подсъдимия след осъществяване на действието, са ориентирани само и единствено към прикриване на следите и опит следствието да бъде поведено в друга неверна посока, в това число и обстоятелството, че в един нескончаем интервал от време  Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на фамилията си.

Друго признато отегчаващо събитие е фактът, че все още на осъществяване на действието подсъдимият  Караджов е работел като полицейски чиновник.

Същият съгласно своето обучение и служба е бил предназначен освен да съблюдава закона, само че и да следи за неговото съблюдаване от трети лица и да глоби тяхното незаконно държание.

Вместо това се е саморазправил със своите родители, посредством осъществяване на най-тежкото закононарушение против личността, а точно ликвидиране.

Апелативният съд промени присъдата в частта й по отношение на приложението на член 59, алинея 2 вр. алинея 1 Наказателен кодекс като приспада от наложеното на подсъдимия Венцислав Караджов наказване пожизнен затвор времето, през което същият е бил арестуван на 17.05.2016 година за период от 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи и от 04.06.2016 година – с мярка за неотклонение „ задържане под стража “, до влизане на присъдата в действие.

Делото се прегледа за повторно от Пловдивския апелативен съд , откакто по тъжба на подсъдимия Караджов и неговите бранители,  Върховният касационен съд анулира напълно решението на Пловдивския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от различен състав на въззивния съд за премахване на допуснати  процесуални нарушавания.

Днес делото ще се гледа за трети път още веднъж по решение на Върховен касационен съд.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР