Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено

...
Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено
Коментари Харесай

Делото за водната криза в Перник срещу Нено Димов започва през май |

Делото против някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов и някогашната краткотрайна кметица на Перник Севдалина Ковачева за водната рецесия през 2019 година и 2020 година стартира всъщност на 3 май, оповестиха от прокуратурата. 

Това е решил състав на Специализирания углавен съд.  Според съда в хода на досъдебното произвеждане не са позволени процесуални нарушавания.

Край на водния режим, започвал през ноември 2019 година в Перник, беше комплициран през юни 2020 година

В края на декември 2019 година беше оповестено бедствено състояние. След оповестеното му започна и обмислянето на строителни действия, а точно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да доставя града с вода от бент. " Бели Искър ". През март 2020 година беше пуснат и новия тръбопровод, който стартира да доставя Перник и околията с вода. Водопроводът обаче, вместо да донесе облекчение на жителите, то той им донесе ежедневни повреди поради мощното налагане, което се подава по амортизиралата се водопреносна мрежа.



Сега профилирана прокуратура оповестява, че от събраните доказателства може да се направи извода, че някогашният министър Нено Димов " вероятно е показал умишлена занемареност ", като са разхитени 1 025 303 куб. м за 1 901 937,06 лв. от язовир " Студена ".

Въпреки че водата не стигаше за поданици на Перник, кметицата Севдалина Ковачева позволи водоползването за промишлени цели от комерсиалните сдружения " Стомана Индъстри " АД и " Топлофикация Перник " АД.

Събрани са задоволително доказателства за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през октомври-ноември 2019 година След като е била известена документално от шефа на ВиК-Перник за мощно понижаване на дебита на водоизточниците, Ковачева не е издавала на заповед за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани 156 очевидци, направена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР