Делото Nexo e образувано от септември и действията са планирани

...
Делото Nexo e образувано от септември и действията са планирани
Коментари Харесай

Иван Гешев: Няма целенасочени действия на прокуратурата по казуса с Nexo

Делото Nexo e формирано от септември и дейностите са планувани за декември- по този начин основният прокурор отговори на въпрос за обвиняванията за какво разкритията за криптобанката се появяват тъкмо в този момент. По думите му няма по какъв начин прокуратурата да бъде упреквана, че работи с интернационалните си сътрудници.

„ Чух обвинявания на някаква целеустременост. Не виждам каква целеустременост биха могли да имат 8 американските прокурори и сътрудниците от другите партньорски служби. Ние си вършим работата, всички от Европейски Съюз и нашите сътрудници ”, сподели Иван Гешев преди чуването си в правна комисия. 

Той съобщи, че е сигурен в това, че българската и американската прокуратури ще си спомагат по проблема, като добави, че ще комуникира непосредствено с сътрудниците му прокурори в Съединени американски щати.

По проблема с Nexo бяха упрекнати четирима души, като двама са оповестени за интернационално търсене, а на другите им е наложена по 1 млн. лв. гаранция.

По почналата инспекция на някогашен вътрешен министър основният прокурор съобщи, че не е осведомен и добави:

„ Не ми е обвързване като основен прокурор, нито има по какъв начин да познавам 200 - 300 000 или 400 000 инспекции на година. Единственото, което мога да ви подсигурявам е, че аз не разполагам с имение, което се нуждае от градинар. ”.

Той разяснява и отчета на Групата на страните против корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа с думите: „ Препоръчвам ви да прочетете отчета, аз съм го прочел. Има няколко фрази, извадени от подтекста. Прочетете доста деликатно и ще видите, че там в действителност се поддържа прокуратурата с това, което приказваме от години – че българският Наказателен развой е педантичен и пречи за действително следствие на всевъзможен тип закононарушения, изключително корупция по високите етажи на властта ”.

Главният прокурор изрази вяра, че в правна комисия ще се обсъдят значимите за хората въпроси като взрива на престъпността, това, че умират деца по българските пътища от пияни и дрогирани водачи, взрива на телефонните измами и доста други въпроси. „ Надявам се на ползотворна връзка сред законодателна и правосъдна власт ”, съобщи Гешев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР