Дело срещу трима активисти на ДПС в Свищов за търговия

...
Дело срещу трима активисти на ДПС в Свищов за търговия
Коментари Харесай

След 9 години: Тръгва дело за търговия с вот в Окръжния съд във Велико Търново

Дело против трима деятели на Движение за права и свободи в Свищов за търговия с избор от 2014 година потегля в Окръжен съд-Велико Търново. На подсъдимата пейка идната седмица ще застанат някогашният началник на общинското дружество " Чистота " в крайдунавския град Илдънай Ахмедов, ръководителят на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и синът му Емил Конов.

Съдебната сага продължава откакто тримата бяха оневинени от Районния съд в Свищов, а Районната прокуратура внесе въззивен митинг против решението на първата инстанция.

Казусът се протака от години. През 2015 година Районната прокуратура в Свищов " ремонтира " обвинителния акт против тримата деятели на Движение за права и свободи, уличени в търговия с гласове. Поправките бяха направени, откакто Районният съд в крайдунавския град тогава приключи делото против членовете на придвижването и върна делото на държавното обвиняване поради процесуални нарушавания.

Разплитането на незаконната скица за търговия с избор стартира по време на предизборната акция през септември 2014 година В крайдунавския град бе извършена акция по сигнал, че се въртят сделки за гласоподаване като и са обещавани по 30 лв. за поддръжка с бюлетина номер 18 на Движение за права и свободи. Още тогава се заприказва, че на покровители пък са обещавани суми от 80 до 150 лв..

Полицаи нахлули в жилището на тогавашния шефа на Илдънай Ахмедов, който бе 12-ти в листата на Движение за права и свободи за Великотърновска област. Претърсвания бяха правени и в дома на ръководителя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му.

След няколкомесечно следствие, тримата деятели на придвижването бяха дадени на съд. Магистратите обаче открили, че прокуратурата не е показала метода на осъществяване на закононарушението. " Не са ясни дейностите, с които тримата обвинени са организирали бъдещото предаване на имотната облага-набавяне на описи на лица с право да гласоподават, набиране на парични средства и други Не са ясни обстоятелствата и събитията, определящи съучастничество сред тримата обвинени. Има и несъгласие във времето на осъществяване на закононарушението ", се споделяше в правосъдното предписание.

Малко по-късно прокуратурата внесе поправения обвинителен акт в съда, а със свое решение от 31 май 2023 година, свищовските магистрати са признали обвинените за почтени.

Въззивното наказателно дело от общ темперамент против тримата е планувано за 10 ноември в Окръжен съд-Велико Търново.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР