Дело на Европейската комисия срещу България и "Групата Български Енергиен

...
Дело на Европейската комисия срещу България и "Групата Български Енергиен
Коментари Харесай

Парламентът реши: Не признаваме вина по делото на ЕК за БЕХ

Дело на Европейската комисия против България и "Групата Български Енергиен Холдинг " бе обсъждано през днешния ден от депутатите в Народното събрание, които трябваше да вземат решение "за отбрана на националните ползи на България като страна по делото ". В началото на пленарния ден те гласоподаваха съвещанието да бъде закрито.

Извънредната точка е за Проект за решение за предприемане нужните дейности за привършване на делото. Вносители са Таско Ерменков и Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия.

Става въпрос за дело на Европейска комисия против "Български Енергиен Холдинг ", "Булгартрансгаз " и "Булгаргаз ", за по-кратко "Групата БЕХ ", от 2015-а година за нарушаване по член 102 от Договора за действие на Европейския съюз, изразяващо се във допустима корист с господстващо състояние на газовите пазари в България.

През 2015 година Европейска комисия е издала Изложение на възраженията, в което е описала хипотетичното нарушаване и ограниченията, които има намерение да включи в вероятно забранително решение против Групата БЕХ, като тя е възразила против обвиняванията и е показала на Европейска комисия причини и доказателства, че нарушаването не е било осъществено, написа се в претекстовете на вносителите.

В хода на делото от българска страна е изработен опит делото да завърши с вдишване на задължения без налагане на финансова глоба. Това обаче било отказано от Европейска комисия и вместо това Комисията ни дала опция за "сътрудничество ", което се показва в три елемена:

- признание на нарушаването

- даване на процедури

- използване на структурна мярка, което би довело до известно понижение на финансовата глоба

Днес в Народното събрание дебатът би трябвало да бъде дали това "сътрудничество " да бъде признато или не. Вносителите пишат в претекстовете си:

Признаване на нарушаването и приемане на отговорност и финансова глоба за него би довело до съществени финансови и репутационни последствия за българската енергетика, като би дало опция на трети лица неотложно да предявят искания за вреди от приетото нарушаване против Групата БЕХ и страната.

Интересът на страната като едноличен притежател на Групата БЕХ като страна по делото следва да бъде предпазен, като се изчерпят всички благоприятни условия за отбрана, в това число посредством обжалване на забранителното решение, в случай че бъде издадено такова.

След съвещанието стана ясно, че Народното събрание единомислещо е приело следните ограничения:

1. Да се поддържа приключването на делото, само че без признание на нарушаванията, в които ни упрекват и без вдишване на отговорност за тях от вероятно забранително решение, в това число по отношение на възможна финансова глоба.

2. Указа да бъдат подхванати всички ограничения за отбрана на ползите на България и "Група БЕХ "

3. Възложи на министъра на енергетиката да извърши точка 1 и точка 2

4. Възложни на отрасловия зам.-министър да управлява дейностите по осъществяване на решението

След съвещанието Таско Ерменков от Българска социалистическа партия беше сбит по тематиката поради естеството на съвещанието.

Той не даде детайлности дали България ще заплаща и какъв брой, само че вид парите на данъкоплатеца да бъдат спестени няма, съгласно документите и позицията на Европейска комисия.

"Първи ще научите какво ще се случи, като се случи ", сподели Ерменков пред публицисти.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР