Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро за

...
Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро за
Коментари Харесай

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас стартира интензивни договаряния през днешния ден в Кайро за допустимо помирение в Газ а, за прекъсване на боевете и връщането в Израел на някои заложници, съобщи пред Reuters Тахер Ал-Ноно, чиновник на Хамас и консултант на ръководителя на Хамас Исмаил Хания. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ през вчерашния ден, за непряка дипломация.

Тахер Ал-Ноно заяви още, че Хамас преглежда предложенията на египетските и катарските медиатори " с цялостна съвестност и отговорност ". Въпреки това той повтори настояването им всяка договорка да включва евакуиране на Израел от Газа и преустановяване на войната - условия, които

" Всяко съглашение, което може да бъде достигнато, би трябвало да включва нашите национални претенции:  пълно и дефинитивно преустановяване на експанзията, цялостно и изцяло отдръпване на окупацията от линията Газа, връщане на разселените по домовете им без ограничавания и същинска договорка за замяна на пандизчии, в допълнение към реконструкцията и прекратяването на блокадата ", уточни представител на Хамас пред Reuters.

Според източник на Reuters " този път нещата наподобяват по-добре, само че дали е налице съглашение ще зависи от това дали Израел е предложил каквото е належащо, с цел да се случи това. "

От Хамас обявиха през вчерашния ден, че ще дойдат в Кайро с " позитивен дух ", откакто са проучили Израел е дал авансово утвърждение на изискванията , които се счита, че включват връщането на сред 20 и 33 заложници в подмяна на освобождението на стотици палестински пандизчии и седмично прекъсване на боевете.

Това ще остави към 100 заложници в Газа, някои от които съгласно Израел са умряли в плен. Според източник на Reuters връщането им може да изисква спомагателна договорка с по-широки израелски отстъпки. Въпреки това се счита, че това може да докара до в действителност, в случай че не и фиктивен завършек на войната.
 Конгресмени предизвестиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа
Конгресмени предизвестиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Те считат, че се нарушава американския закон за приемане на американски оръжия

На този стадий Израел се въздържа и няма желание да изпрати договарящ екип в Кайро. Израел ще изпрати делегация в Египет едвам откакто Хамас отговори на предлагането за съглашение, заяви в събота израелският канал Kan, като се базира на представител на държавното управление. Говорител на израелското държавно управление отхвърли да разяснява информацията.

Израел желае да изпрати делегация в Кайро и да продължи непреки диалози с Хамас едвам откакто има първичното единодушие на ислямистката организация, цитира израелският вестник " Хаарец " почитан израелски чиновник.

Това се случва на фона очевидното струпване на известия, че Катар счита да се отдръпна от ролята си на медиатор в договарянията. Според изявления на немски издания Катар желае въобще да премисли ролята си и даже е афектиран. Това включва обсъждане дали да не закрие и политическия офиса на " Хамас ", кой се обитава там от 2012 година насам по съглашение със Съединени американски щати.

По-рано в. " Вашингтон пост " заяви, базирайки се на източници от администрацията в Белия дом, че Съединени американски щати са призовали Катар да експулсира представители на Хамас, в случай че групировката отхвърли съглашението за преустановяване на огъня с Израел. На този стадий обаче публични изказвания няма.
 Агенциите на Организация на обединените нации се приготвят за израелско навлизане в Рафах
Агенциите на Организация на обединените нации се приготвят за израелско навлизане в Рафах

Рафах е съществена база на филантропичната активност на Организация на обединените нации

По последни данни над 34 600 палестинци са починали от началото на офанзивата на 7 октомври, като 32 са жертвите през последните 24 часа. Според здравното министерство на Газа над 77 хиляди са били ранени по време на военните дейности на Израел.

Припомняме,  между двете страни на фона на възходящото интернационално безпокойствие от растящия брой на жертвите в Газа. Египет възобнови  в средата на месец март.

На 18 април си сред Израел и Хамас, поради опасения от подкопаване на ролята на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР