Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, заедно

...
Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, заедно
Коментари Харесай

Три институции на ЕС ще проверят сигнали за корупция с еврофондове в България

Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор, дружно с представители на Европейската комисия и Европейската счете палата ще посетят България сред 11 и 13 април, с цел да проучат обстоятелства по отношение на обвиняванията в корупция и злоупотреби с обществени средства в България с евентуално отражение върху финансовите ползи на Европейски Съюз. Това заяви пресслужбата на Европейския парламент.

Работната стратегия на евродепутатите включва срещи с разнообразни организации на гражданското общество, публицисти, както и с висши държавни и държавни чиновници, които са директно или индиректно свързани с администрирането и ръководството на европейските фондове в България.

Срещи ще бъдат извършени с министерствата на финансите, на вътрешните работи и на земеделието. Евродепутати ще беседват още с прокуратурата, Народното събрание, изпълнителната организация, отговаряща за одита на средствата от Европейски Съюз, Сметната палата, ИСУН 2020 и Националното съдружие на общините, се споделя в известието.

Обект на инспекцията ще са нашумялата спекулация с къщите за посетители по селската стратегия, както и инфраструктурните планове, където са най-големите нередности, споделя българският евродепутат Цветелина Пенкова (БСП), която е в състава на европейската делегация, пред Eurаctiv.bg.

" Трябва да бъде потърсена отговорност за злоупотребите - от тези, които са направили нарушаванията, и от тези, които са имали контролни функции, а са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, тъй като ние вършим инспекция за неща, които са се случили в изминалите 10 години, а не което се случва сега. Сегашните ръководещи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в предишното, само че те могат да носят отговорност за възстановяване на дадени процедури и контролни функционалности ", разяснява Цветелина Пенкова пред изданието.

Тя добавя, че би трябвало да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и по какъв начин се ревизират сигналите за нередности и закононарушения.

Освен социалистката Пенкова в състава на делегацията са включени още евродепутатите Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), София ин`т Велд ( " Обнови Европа ", Нидерландия), Виола декор Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като съпътстващ член.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР