Делът на възобновяемите енергийни източници в световното производство на електроенергия

...
Делът на възобновяемите енергийни източници в световното производство на електроенергия
Коментари Харесай

ВЕИ ще детронират въглищата в производството на ток през 2024 г.

Делът на възобновимите енергийни източници в международното произвеждане на електрическа енергия може да надвиши една трета до идната година на фона на голямото повишаване на слънчевите панели, вятърните турбини и електрическите транспортни средства. Това предвижда в своя нов отчет Международната организация по енергетика (МАЕ).

Окуражени сме да забележим, че възобновимите енергийни източници съставляват възходящ дял от производството на електрическа енергия, което води до понижаване на потреблението на изкопаеми горива за произвеждане на електрическа енергия. Сега е моментът политиците и частният бранш да се възползват от тази инерция, с цел да подсигуряват, че излъчванията от енергийния бранш ще понижават непрекъснато “, сподели Кейсуке Садамори, шеф на МАЕ за енергийни пазари и сигурност.

Сега се чака електричеството, генерирано от изкопаеми горива, да намалее през четири от шестте години сред 2019 година и 2024 година – пораждайки очаквания, че преходът към чиста сила се затвърждава.

Това значи, че според от метеорологичните условия 2024 година може да стане първата година, в която в международен мащаб се генерира повече електрическа енергия от възобновими източници, в сравнение с от въглища.

Предвижда се електричеството, генерирано от петрол, да намалее доста, до момента в който производството на въглища ще намалее леко през 2023 година и 2024 година, откакто през 2022 година се увеличи с 1.7%.

Енергийната рецесия и предизвикателните финансови условия в развитите стопански системи значат, че световният напредък на търсенето на електрическа енергия се чака да се забави тази година, предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ).

Последният месечен отчет на основаната в Париж климатична група за международния пазар на електрическа енергия разкрива, че растежът на търсенето на електрическа енергия в развитите стопански системи се е забавил.

Търсенето на електрическа енергия в Съединени американски щати в този момент се чака да намалее с съвсем 2% тази година, до момента в който търсенето в Европейски Съюз се чака да спадне с 3%, сходно на понижението, записано през 2022 година

Това е втората поредна година на спад за Европейски Съюз, като потреблението на електрическа енергия към този момент е на път да спадне до равнища, следени последно през 2002 година

Изчислено е, че съвсем две трети от чистото понижение на търсенето на електрическа енергия в Европейски Съюз през предходната година идва от енергоемки промишлености, които създават по-малко, защото се борят с възходящите разноски за сила.

МАЕ предизвестява, че тази наклонност е траяла и през 2023 година, макар че цените на силата, суровините и електрическата енергия падат от предходни върхове.

Това накара групата да предвижда, че световното търсене на електрическа енергия ще се усили с малко по-малко от 2% тази година, което е спад от ритъм от 2.3% през 2022 година

Китай и Индия ускоряват търсенето на електрическа енергия тази година, като се чака двете страни да усилят търсенето си надлежно с 5.2% и 6.5%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР