Делът на щатския долар в резервите на централните банки по

...
Делът на щатския долар в резервите на централните банки по
Коментари Харесай

Ще загуби ли щатският долар статута на световна резервна валута?

Делът на щатския $ в запасите на централните банки по света понижа до 59% към края на предходната 2020 година. Това е най-ниското равнище от 25 години насам, сочи разбор на Международния валутен фонд. Според някои анализатори, това от елементи отразява намаляващата роля на $ в международната стопанска система на фона на конкуренцията на други валути употребявани от централните банки за интернационалните преводи. А това е значимо. Ако измененията в структурата на запасите на централните банки се случват с огромни темпове, то това може да повлияе на валутните пазари и облигациите.

Откакто еврото се появи на бял свят през 1999 година, делът на щатския $ в международните запаси понижава от 71% до 59%. Междувременно делът на еврото оформя към 20% от запаса на централните банки, а останалата група валути, които включват австралийския $, канадския $ и китайския юан, се повишават до дял от 9% към края на последното тримесечие на предходната година.

Колебанията в цената на валутите играят огромна роля в структурата на запасите на централните банки. Промени в цената на разнообразни държавни скъпи бумаги също могат да въздействат, макар, че този резултат би бил по-малък, защото доходността по главните валутни облигации нормално се движи дружно с тях.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Опасявайки се от по-нататъшно усилване на глобите, Москва...

Обикновено по време на интервали на уязвимост на щатския $ по отношение на главните валути, делът му в международните запаси пада внезапно, изключително отокакто доларът господства запасите по света. И назад, когато доларът нарастне, делът му в международните запаси скача осезаемо.

Валутният курс на $ може да се въздейства от няколко фактора, в това число икономическите пътища, които избира Съединени американски щати, разликите в паричната и фискална политика, както и от разпродажби или покупки на задгранична валута от централните банки. Стойността на щатския $ по отношение на главните международни валути е останала относително непроменена през последните две десетилетия. През интервала обаче има обилни съмнения, които могат да обяснят на 80% спада в кратковременен проект на каузи на $ в международните запаси по отношение на 1999 година. Останалите 20% от сметката могат да бъдат отдадени на решенията на централните банки дали да купуват или продават за поддръжка на личната си валута.

През последните 25 години валутният курс на щатския $ остава относително постоянен. В този интервал делът на $ в международните запаси резервира високото си равнище. През предходната 2020 година обаче се следи внезапен спад в каузи му в запасите при все, че цената на валутата остава постоянна. Това демонстрира, че спадът се дължи основно на политиките на централните банки, които се освобождават от $.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Стойността на съветските златни запаси за първи път надмина тази на валутните ѝ запаси в долари, съоб...

Някои анализатори чакат делът на щатския $ в световните запаси да продължи да понижава до момента в който централните банки на разрастващите се пазари не престават да търсят опция за диверсификация в структурата на запасите си. Някои страни, като Русия, към този момент оповестиха планове да подхващат точно такива дейности.

Въпреки сериозните промени в интернационалната парична система през последните 60 години, щатският $ остава доминантна международна аварийна валута. Ако може да се чака смяна в статута на валутата, то по-скоро това би се случило в дълготраен проект.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР