ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ УВАЖАЕМА ГОСПОЖО

...
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ УВАЖАЕМА ГОСПОЖО
Коментари Харесай

Десислав Тасков към Ананиев: Вие сте некомпетентни да управлявате здравеопазването

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ПГ „ Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ "

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Вчера излезе отчетът на Европейска комисия за положението на опазването на здравето у нас за 2019 година Изводите от този отчет са стряскащи и считаме, че е належащо по него да се вземе отношение още в този момент, а точно:
България има най-голям дял на директните заплащания от пациенти, съвсем три пъти по-висок от междинните за Европейски Съюз.
Българите имат най-ниска междинна дълготрайност на живота в Европейски Съюз и висок % на предотвратима смъртност, т. е. живеем нездравословно, имаме неефективно опазване на здравето и умираме най-рано в Европейски Съюз.
Разходите за опазване на здравето порастват и натоварват от ден на ден джоба на българите, като вършат опазването на здравето недостъпно за хората с ниски приходи, също така те потъват в неефективно структурираната система. Отлагането на промяната в бранша не разрешава балансирането на тези диспропорции. На фона на всичко това- броят на хоспитализациите в България е доста по-голям от този в Европейски Съюз. Частните лечебни заведения са се нараснали 6 пъти, а хоспитализациите в тях 78 пъти. Същевременно високите равнища на задлъжнялост на обществените лечебни заведения са дълготраен проблем, към който се подхожда посредством палиативни ограничения, нерешаващи дълготрайни проблеми.
Уважаеми дами и господа, тазгодишният отчет на процедура не се разграничава по нищо от предходния!
Три години чакахме от вас ефикасни ограничения, три години вие ни оферирате една и съща конструкция на бюджета за здраве, без въобще да се вслушате освен в нашите рекомендации, а и в констатациите на европейските институции. Колкото и повече да усилваме бюджета за опазване на здравето, парите ще потънат още веднъж. Наливаме от пусто в празно. Реален резултат без промяна няма да има. Ярък образец за разпада на системата са продължаващите към този момент 10 месеца митинги на експертите по здравни грижи и оповестеното преди няколко дни закриване на незабавния банкет в Националната педиатрична болница, което е нормативно неприемливо за нейното битие. Станахме очевидци по какъв начин едно непремерено изявление и деяние води до оставки на лекари.
Вие сте некомпетентни да управлявате системата на опазване на здравето. Това е освен нашата оценка, само че и на европейските институции!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР