Декември ще бъде исторически за ЕС, заради решенията, които трябва

...
Декември ще бъде исторически за ЕС, заради решенията, които трябва
Коментари Харесай

Османи: Декември е исторически за ЕС, европейското бъдеще на РСМ зависи от депутатите

Декември ще бъде исторически за Европейски Съюз, поради решенията, които би трябвало да бъдат взети за Западните Балкани. Дали ще бъдем подготвени за такова историческо решение в този момент, за жалост, е в ръцете на депутати ".

Това съобщи министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

" Смятам, че в отчета на Европейска комисия за Северна Македония външната ни политика е параграфът, по който получихме най-висока оценка, тъй като имаме цялостно стопроцентово сходство. Това е добър прогрес ", добави той.

Османи не участва на днешната среща сред висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел и външните министри на страните от Западните Балкани в Брюксел заради " значимите срещи в границите на председателството на Северна Македония на ОССЕ ". На срещата в белгийската столица вместо това е Фатмире Исаки.

Външният министър акцентира, че въпросът с проекта за напредък, който Европейска комисия разгласява наскоро ясно дефинира, че " оттук насетне достъпът до съюза е позволен още преди участието ".

Средства за подкрепяне на промените могат да бъдат обезпечени преди самото участие. Така че считам, че това е добър метод на Европейска комисия, който насърчаваме и поддържаме. От единствено себе си се схваща, че декември ще бъде исторически за Европейски Съюз, поради решенията, които би трябвало да бъдат взети за Украйна, за Молдова и несъмнено за Западните Балкани. Дали ще бъдем подготвени за такова историческо решение в този момент, за жалост, е в ръцете на депутати ", сподели Буяр Османи.

Ръководителите на дипломациите на страните от Западните Балкани и страните-членки на Европейски Съюз организират през днешния ден министерска среща под председателството на Жозеп Борел. Целта на Министерската среща ЕС-Западни Балкани е по-нататъшно усилване на уговорката на Съюза със страните от района, с акцент върху общата външна политика и политика на сигурност на блока в подтекста на геополитическите провокации в европейското съседство.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР