Дефлация за втори пореден месец в България отчита националната статистика.

...
Дефлация за втори пореден месец в България отчита националната статистика.
Коментари Харесай

НСИ отчете дефлация за втори пореден месец в България

Дефлация за втори следващ месец в България регистрира националната статистика. На месечна база през юни Индексът на потребителските цени понижава с 0.4%, т.е. в страната към този момент се следи наклонност за поевтиняване на междинната кошница от артикули и услуги, която статистиката преглежда.

През май месечният спад доближи 0.1%.

Годишната инфлация продължава да се забавя – в границите на упованията на националните и интернационалните институции – с помощта на спада при енергийните цени и на високата база от предходната година. През юни тя е 8.7%, което е най-ниското ѝ равнище от декември 2021 година



Според данните на националната статистика през юни по отношение на месец по-рано поевтиняване се следи при артикули, които нарастнаха много в последната година и в това време са неизменима част от потребителската кошница, като олио (с 4.4%), мляко и яйца (с 1.9%) и зеленчуци (със 7.4%).

Поевтиняване с към 8% се регистрира при газообразните горива с помощта на следващото поевтиняване на природния газ в България. Цената на твърдите горива пада за месец с 2.3%, а автомобилните горива през юни – месец с повече пътувания – поевтиняват с 1.5%.

Под 1% падат междинните цени на облеклото и обувките, мебелите и домакинските уреди.

С близо 7% поевтиняват пакетните туристически пътувания. От друга страна обаче сезонно самолетните билети регистрират растеж от 10.5%.

Услугите и материалите за поправки, чийто сезон главно е лятото, нарастват с сред 1 и 3%. С близо 10% през юни нарастват и хотелските услуги, а с под 1% – визитата на заведения.

Въпреки забавянето на годишната инфлация тя остава много над междинната за еврозоната. Все отново съгласно авторитетните прогнози България ще приключи годината с едноцифрена инфлация.

За мотор на повишаването продължава да се считат някои от главните хранителни артикули – статистиката регистрира, че за година месото е нагоре с над 16%, а млякото, яйцата и зеленчуците – с близо една пета.

С преодоляването на цените на газа за последната година статистиката регистрира и поевтиняване на газообразните горива с 40%. От юни предходната година до момента пък автомобилните горива са поевтинели с близо 27%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР