Дефицитът в НОИ е огромен - малко над 6 млрд.

...
Дефицитът в НОИ е огромен - малко над 6 млрд.
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Дефицитът в НОИ е огромен и го плащат всички пенсионери

Дефицитът в Национален осигурителен институт е голям - малко над 6 милиарда лв.. Този недостиг го заплащат всички пенсионери. Разминава се с упованията сегашният размер на пенсиите, които би трябвало да получават хората. Трабва да си посипем главата с пепел и да кажем, че не успяхме да им разбираем.
Това съобщи пред bTV депутатът хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народното събрание.

Той изясни разминаването с обстоятелството, че при старта на промяната преди към 19 години всичко е стъпвало върху разнообразни вноски и осигуровки.

" Пенсионната система бе сложена в услуга на другите секторни политики, с цел да могат да се реформират. На базата на компромисите, които бяха направени, пострада пенсионната система. Цената, която се заплаща, е ниската ", уточни още Адемов.

Той бе безапелационен - най-важното сега е да се разбере, че младите пенсионери би трябвало да бъдат самодейни и да не чакат страната да пресметна пенсиите.

" Всички родени след тази година внасят 5% от вноската за пенсия в Национален осигурителен институт в частни фондове. Тези 5% са от няколко години, концепцията беше да станат 7%, само че не се случи ", изясни Адемов.

" Проектът за втора пенсия, който приехме предходната седмица, урежда интервала на заплащане. По този законопроект се работи от няколко години и от няколко обществени министри. Лошото е, че в 12 без 5 ръководещите внесоха последния законопроект. КФН внесе 36 страници отчет в Национален осигурителен институт, които тотално трансформираха смисъла на законопроекта. Това демонстрира за следващ път, че липсва всякаква съгласуваност сред държавните органи ", изясни още Адемов.

" Двата пенсионни стълба не се конкурират. Идеята е вторият пенсионен дирек да добавя първия. Голямата разлика сред Национален осигурителен институт и частните пенсионни фондове е в ролята на кандидат-пенсионера. В Национален осигурителен институт той показва документите и след 4 месеца стартира да получава пенсия. В частния пенсионен фонд ролята му е доста по-голяма и той би трябвало да взима доста повече решения - да остави ли парите си във фонда, по какъв начин тъкмо да получава пенсията си, какъв да бъде типа на пенсията и тн. Ролята на кандидат-пенсионера ще е доста по-активна, в сравнение с при Национален осигурителен институт. Тук е огромният проблем - над 80% от хората не знаят в кой частен пенсионен фонд се обезпечават. За мен би трябвало да има масирана медийна акция за втората пенсия. Това може да го създадат Национален осигурителен институт, частните пенсионни фондове, общественото министерство с поддръжката на вас медиите. Само когато има задоволително ясна информация по тематиката, тогава всеки един кандидат-пенсионер ще може да вземе вярното решение за себе си ", добави Адемов.

Ако цялостен живот си внасял минимални пенсионни вноски, няма смисъл парите от частния пенсионен фонд да се трансферират в Национален осигурителен институт, тъй като така и така ще получаваш минимална пенсия, само че няма да получаваш парите от самостоятелната партида в частния фонд. Същото важи и за хората, които ще получават оптималната пенсия. Тя има таван и той е 1440 лв.. Няма смисъл парите от частните фондове да се трансферират в Национален осигурителен институт, тъй като отново ще получаваш 1440 лв. и ще изгубиш средствата от самостоятелната партида, изясни още депутатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР