Дефицитът на окабелителни снопове спира производствата в някои заводи. (снимка:

...
Коментари Харесай

Кризата в автомобилния сектор се влошава


Дефицитът на окабелителни снопове стопира производствата в някои фабрики. (снимка: CC0 Public Domain)

И електрическите автомобили, и колите с ДВГ са в рецесия. Цените на е-колите се покачват, а от ден на ден производители не смогват да произведат плануваните бройки. Причината – повишаване на суровините, логистични усложнения, дефицит на чипове, а в този момент и нова вълна на Covid в Китай.

Поскъпването на някои значими първични материали поради Руско-Украинската рецесия и дефицитът на чипове доведоха до. Оказва се, че обстановката се утежнява.

VW бе измежду първите наранени. В края на февруари компанията разгласи, че стопира за 4 дни производството си във фабриката си в Цвикау, Германия, където се създава електрическият кросоувър ID.4. Имаше и тридневно прекъсване на фабрика в Дрезден. В началото на март изтече информация за Porsche, че производителят също е обиден и че производството на всички модели на Porsche ще бъде забавено. И BMW има проблеми и затвори заводи в Мюнхен и Динголфинг в Германия, както и завода на Mini в Оксфорд, Англия. Основният проблем – сноповете за окабеляване.

Много от окабелителните снопове се създават в Украйна. Сега обаче автомобилните производители няма по какъв начин да се снабдят с нужните съставни елементи. Някои от автомобилните производители се пробват да ги построяват на други места, други търсят „ външен потенциал “ отвън Украйна.

Но Руско-Украинската рецесия не е единственият проблем. Вирусът още веднъж вилнее в Китай. Спират се фабрики, затварят се производства. Toyota и VW са измежду фирмите, които бяха принудени да затрварят заводите си в Китай поради ковид – първо през януари в Тианжин, след това през март в Чангчун. Новата вълна на вируса в Шенжен пък принуди локалните производители на акумулатори да пресечен производството.

Както стана ясно, от това е наранена и Tesla. Сега се разбра, че и Lucid готви повишаване на електрическите автомобили си заради съвкупността от изброените аргументи. Шефът на компанията се базира на „ големия инфлационен напън “. „ Неизбежно е, ще би трябвало да разгледаме цените на моделите, които излизат в бъдеще “, сподели основният изпълнителен шеф Питър Роулинсън пред Ройтерс, цитирайки покачващите се цени на никела.

През февруари компанията понижи продукцията си от предстоящите 20 000 возила на 12-14 000.

Решение за промяна на цените на возилата си взе и Rivian по-рано този месец.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР