Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация за тази година

...
Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация за тази година
Коментари Харесай

Колко всъщност ще бъде бюджетният дефицит на Русия за 2023 година

Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация за тази година може да надвиши плануваната стойност от 2% от брутния вътрешен артикул (БВП), съобщи министърът на финансите на страната Антон Силуанов.

" Сега размерът на недостига доближава почти равнищата, които включихме в проекта. До края на годината неговият размер ще бъде 2-2,5% от Брутният вътрешен продукт. По-точно ще може да се каже през втората половина на годината ", споделя министърът в изявление за aif.ru. Той прибавя, че " страната има задоволително запаси, с цел да осъществим плануваните разноски и спомагателните, които зародят през годината ".

За първото полугодие (януари-юни), по предварителни данни на Министерството на финансите на страната, бюджетът е изпълнен с недостиг от съвсем 2,6 трилиона рубли (планът за годината е 2,9 трилиона рубли).

По данни на портала " Електронен бюджет " обаче, към 20 юли бюджетните доходи на Руската федерация възлизат на 12,78 трилиона рубли, разноските са 16,42 трилиона, а дефицитът - 3,64 трилиона рубли.
 Какво се случва с бюджетния недостиг на Русия
Какво се случва с бюджетния недостиг на Русия

За първите 5 месеца, бюджетните разноски надвишават тези за същия интервал на предходната година с 27%

Министерството на финансите изясни нарастването на недостига при започване на годината с изпреварващо финансиране на редица разходни позиции през януари-февруари. Финансовият министър на Русия и преди е отбелязвал, че през 2023 година дефицитът на федералния бюджет може леко да се отклони от плануваното равнище от 2% от Брутният вътрешен продукт.

В изявлението в този момент той удостоверява прогнозите, че до края на годината ще бъде допустимо да се доближи базовото равнище на приходите от нефт и газ, които са най-голямото " перо " в бюджета, само че за първите месеци да много под миналогодишните. " Сега виждаме, че ще успеем да достигнем доходи от 8 трилиона рубли от петрол и газ ", споделя Силуанов.
 Новата (повишена) прогноза за Брутният вътрешен продукт на Русия за 2023 година
Новата (повишена) прогноза за Брутният вътрешен продукт на Русия за 2023 година

Шефът на най-голямата съветска банка не изключва възникването на нова международна рецесия през идващите години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР