Де е България?“, най-новата кампания на фондация Българска памет“, е

...
Де е България?“, най-новата кампания на фондация Българска памет“, е
Коментари Харесай

Българи зад граница са във фокуса на кампанията „Де е България?“


„ Де е България? “, най-новата акция на фондация „ Българска памет “, е с фокус върху българи, които живеят отвън рамките на родината , само че не са емигранти.

Кампанията цели да опише забавни истории на българи от историческата ни диаспора, усещанията им от родината , в която не са израснали, само че считат за своя, и внимателно да подсети на страната и институциите, че съществува и една друга България с хора, които носят самосъзнанието на българи.  

На уеб страницата си фондацията разгласява информация за най-големите български общности, които се намират в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония и Албания . Цитирани са и неофициални данни, с които „ Българска памет “ разполага от наши сънародници в тези страни. Например в Молдова българската общественост наброява 65 000 души, което е 2% от популацията на страната. В Украйна съгласно последното броене отпреди 20 години етническите българите са малко над 200 000, а по неофициални данни са над 300 000. В Сърбия формалната статистика признава 18 000 етнически българи, само че импровизирано се приказва за 60 000. В Република Северна Македония с български паспорти в страната са 120 000, а в Албания в регионите с преобладаващо българско население живеят към 30 000 души, само че неофициалните данни сочат двойно повече.  

„ Де е България? “ е социално-информационна акция, която ще продължи до живот, споделя създателят на фондация „ Българска памет “ доктор Милен Врабевски: 

 доктор Милен Врабевски „ Бидейки в демографска рецесия, която граничи с злополука, ние би трябвало да имаме поради тези българи. А и освен поради това. Те са неразделна част от нашия живот, за която би трябвало да се грижим, както за хората тук, в България. Кампанията цели да осведоми за това по какъв начин ние работим за реинтеграция на българската диаспора по европейски модел . Продължаваме с просветителните семинари, борбата за учебно заведение в Украйна. В Молдова има университети, които сме длъжни да поддържаме. За Македония да не приказваме, за Албания. Апелът на акцията с изключение на към нашето общество е и към българската политическа класа. Да загърби неглижирането от предишното “.

Мирослав Костадинов е един от хората, включени в акцията „ Де е България? “. Той е на 27 години от Босилеград, приключил е медицина у нас и към този момент упражнява лекарската специалност в София:

„ От 2019 година съм специализант по ортопедия и травматология в болница „ Света София “. Мечтата ми е да пребивавам тук. Още от дребен съм учтив в този дух, по този начин съм теоретичен, че макар че не съм роден в България, аз съм българин “.

Мирослав има български паспорт от осем години, само че е чакал за документите близо четири.

Виктория Марчева е на 28 години, родена и отраснала в Украйна, само че без български паспорт. Разпространява българското в Кипър, където сега живее със фамилията си . Висшето си обучение е приключила в Музикалната академия в София - оперно пеене: 

„ В Кипър преподавам пиано, пеене, управлявам вокална група в българското учебно заведение „ Никола Вапцаров в Никозия. Преподавам на дребни деца музикална подготовка. Музикален началник съм в детска градина. Опитвам се да предам на децата любовта към българското “.

Виктория няма българско гражданско, а единствено украинско. Смята да кандидатства за кипърско, само че твърди, че се усеща българка, тъй като когато живееш в разнообразни страни и познаваш толкоз доста култури, в един миг всичко се съчетава в едно, а поданството не дефинира не дефинира какъв си.  

Българското национално радио е медиен сътрудник на самодейността .

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР