ДАЗД, УНИЦЕФ и Асоциация Родители“ проведоха национална среща в подкрепа

...
ДАЗД, УНИЦЕФ и Асоциация Родители“ проведоха национална среща в подкрепа
Коментари Харесай

ДАЗД, УНИЦЕФ и Асоциация „Родители“ проведоха национална среща в подкрепа на родителството

ДАЗД, УНИЦЕФ и Асоциация „ Родители “ организираха национална среща в поддръжка на родителството
Подобряване на разбирането на експертите и специалистите, ангажирани в планирането и осъществяването на политики за деца, за провокациите и потребностите на актуалните фамилии по отношение на грижите за децата – това беше главният акцент на втората среща, отдадена на поддръжката на родителството, оповестиха от ДАЗД.

Форумът се провежда от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), УНИЦЕФ България и Асоциация „ Родители “ като продължение на полемиката, състояла се през май 2018 година На него бяха обрисувани главните потребности на майките и бащите на дребни деца и юноши през погледа на откриватели, експерти и родители.

Председателят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова, представителят на УНИЦЕФ за България, доктор Джейн Миута и Яна Алексиева, изпълнителен шеф на Асоциация Родители, откриха срещата. Те подчертаха, че родителите са най-значимите възрастни в живота на всяко дете, които със своите грижи, отношение и обич оказват голямо въздействие върху детето и неговото благоденствие. Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето също регистрира първостепенната роля и отговорност на фамилията и нуждата за оказване на подобаваща поддръжка при развъждането на децата.

„ Подкрепата има доста измерения, измежду които даването на потребна информация и образуването на познания и умения по пътя на родителството. Вярвам, че споделените практики през днешния ден ще ни оказват помощ да заложим подобаващи ограничения в подготвяната Национална тактика за детето, посредством които да дадем положителния образец по какъв начин страната поддържа родителите ”, съобщи в приветствието си ръководителят на ДАЗД.

„ Още от раждането родителят е най-важният човек в живота на детето. Родителите освен удовлетворяват базисните потребности на децата, те са виновни и за закрилата, прочувствената поддръжка и комфорта им; за любовта, възприятието им за принадлежност, самочувствието и чувството им за сигурност. Знаем, че децата се развиват най-добре в стимулираща среда и всички ние сме виновни да подкрепим родителите в обезпечаването на такава среда за децата “, съобщи доктор Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

„ Родителите са ключ към благосъстоянието на децата. Затова те би трябвало да получават поддръжка, с цел да балансират сполучливо сред професионалните си отговорности и грижата за децата си “, заключи Яна Алексиева.

По време на срещата бяха дефинирани и насоки за деяние в кратковременен (3 г.) и дълготраен проект, които да бъдат заложени в новата Национална тактика за детето и Национална тактика за ранно детско развиване. Те са ориентирани към обезпечаването на устойчиви благоприятни условия за поддръжка на родителите на деца от 0 до 18 година и към развиването на универсални услуги. Предложени бяха ограничения, ориентирани към решение на характерни проблеми на разнообразни групи родители и към повишение търсенето на форми за поддръжка от страна на самите родители.

Във форума участваха специалисти, ангажирани с политиките за децата от Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната организация за протекция на детето, Агенцията за обществено подкрепяне, Националното съдружие на общините в Република България, неправителствени и наставнически организации, учители, обществени служащи и други експерти, работещи директно с родители и деца. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР