Датчаните ще гласуват утре на референдум дали страната им да

...
Датчаните ще гласуват утре на референдум дали страната им да
Коментари Харесай

Дания организира референдум за общата отбрана на ЕС

Датчаните ще гласоподават на следващия ден на референдум дали страната им да се откаже от взето преди 30 години решение да не взе участие в общата отбранителна политика на Европейския съюз, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Допитването до народа на Дания, която до момента е била скептична към напъните на Европейски Съюз за задълбочаване на съдействието, е следващ образец за следения в Европа блян за по-близки връзки в защитата сред съдружниците след съветската инвазия в Украйна. Наскоро Финландия и Швеция взеха историческо решение да аплайват за участие в НАТО – въпрос, който ще бъде прегледан на среща на върха през юни.

Евентуално присъединение на Дания към отбранителната политика на Европейски Съюз би имало относително умерено въздействие върху архитектурата на сигурността в Европа, изключително спрямо участие на Швеция и Финландия в НАТО. Изследователката от Датския институт за интернационалните проучвания Кристин Нисен обаче сподели, че тези ходове са " част от една и съща история " и биха засилили военното съдействие на континента, угрижен от войната в Украйна.

Дания, която е измежду членовете създатели на НАТО, до момента се е дистанцирала от напъните на Европейски Съюз да развива обща политика в сигурността и защитата паралелно с трансатлантическия алианс. Това беше една от четирите области, в които датчаните избраха да не вземат участие преди приемането на Маастрихтския контракт, положил основата на политическия и икономическия съюз. Другите сфери бяха съдействието в правораздаването и вътрешните работи, общата валута и поданството.

Решението от 1992 година значи, че Дания не взе участие в разискванията на Европейски Съюз за отбранителната политика, нейното създаване, развиването на защитителен капацитет и взаимните военни интервенции.

През 2000 година датчаните гласоподаваха на референдум да останат отвън еврозоната, а 15 години по-късно избраха да продължат изключението, обвързвано с правораздаването и вътрешните работи.

Сега обаче страната наподобява подготвена да се откаже от решението да не взе участие в общата защита.

За свикването на идния референдум министър-председателката Мете Фредериксен от социалдемократическата партия заяви на 8 март, по-малко от две седмици след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Тя прикани жителите да гласоподават в поддръжка на унищожаване на изключението, като съобщи, че това " ще укрепи сигурността " на Дания.

Според социологическите изследвания последователите на отказването от изключението имат превес – те са близо 40 %, а 30 % от датчаните са срещу. Около една четвърт от гласоподавателите споделят, че още не са решили.

В Народното събрание има необятна поддръжка за отричане от изключението за общата защита. Само три дребни партии желаят то да се резервира – две от десницата и една от левицата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР