Датчаните ще гласуват на 1 юни на референдум дали страната

...
Датчаните ще гласуват на 1 юни на референдум дали страната
Коментари Харесай

Дания гласува на референдум дали да участва в общата отбрана на ЕС

Датчаните ще гласоподават на 1 юни на референдум дали страната им да се откаже от взето преди 30 години решение да не взе участие в общата отбранителна политика на Европейския съюз , съобщи Асошиейтед прес.

Допитването до народа на Дания, която до момента е била скептична към напъните на Европейски Съюз за задълбочаване на съдействието, е следващ образец за следения в Европа блян за по-близки връзки в защитата сред съдружниците след съветската инвазия в Украйна. Наскоро Финландия и Швеция взеха историческо решение да аплайват за участие в НАТО – въпрос, който ще бъде прегледан на среща на върха през юни.

Евентуално присъединение на Дания към отбранителната политика на Европейски Съюз би имало относително умерено въздействие върху архитектурата на сигурността в Европа, изключително спрямо участие на Швеция и Финландия в НАТО. Изследователката от Датския институт за интернационалните проучвания Кристин Нисен обаче сподели, че тези ходове са " част от една и съща история " и биха засилили военното съдействие на континента, угрижен от войната в Украйна.

Дания, която е измежду членовете създатели на НАТО, до момента се е дистанцирала от напъните на Европейски Съюз да развива обща политика в сигурността и защитата паралелно с трансатлантическия алианс. Това беше една от четирите области, в които датчаните избраха да не вземат участие преди приемането на Маастрихтския контракт, положил основата на политическия и икономическия съюз. Другите сфери бяха съдействието в правораздаването и вътрешните работи, общата валута и поданството.

Решението от 1992 година значи, че Дания не взе участие в разискванията на Европейски Съюз за отбранителната политика, нейното създаване, развиването на защитителен капацитет и взаимните военни интервенции.

През 2000 година датчаните гласоподаваха на референдум да останат отвън еврозоната , а 15 години по-късно избраха да продължат изключението, обвързвано с правораздаването и вътрешните работи.

Сега обаче страната наподобява подготвена да се откаже от решението да не взе участие в общата защита. 

За свикването на идния референдум министър-председателката Мете Фредериксен от социалдемократическата партия заяви на 8 март, по-малко от две седмици след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Тя прикани жителите да гласоподават в поддръжка на унищожаване на изключението, като съобщи, че това " ще укрепи сигурността " на Дания.

Според социологическите изследвания последователите на отказването от изключението имат превес – те са близо 40 % , а 30 % от датчаните са срещу. Около една четвърт от гласоподавателите споделят, че още не са решили. 

В Народното събрание има необятна поддръжка за отричане от изключението за общата защита. Само три дребни партии желаят то да се резервира – две от десницата и една от левицата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР