Датата беше уточнена в неофициални разговори в кулоарите на почивката,

...
Датата беше уточнена в неофициални разговори в кулоарите на почивката,
Коментари Харесай

Столичният общински съвет се отказа от четвърти опит за избор на председател, отложи заседанието

Датата беше конкретизирана в неофициални диалози в коридорите на почивката, а публично препоръчана на сесията от водача на групата на Българска социалистическа партия Иван Таков. Преди това имаше препоръчани други три дати за осъществяване на съвещанието, само че все с единствения мотив през това време да се проведат договаряния и политически съвещания. Идеята на отлагането на опита за избор през днешния ден беше споделена от всички политически обединения с разбирането, че той още веднъж ще бъде безплоден.

Пръв кметът Васил Терзиев се обърна с зов към съветниците да намерят дружно политическото решение за избор на ръководител до понеделник, с цел да се събере СОС на 12 декември. По думите му тази дата е последният късмет, с цел да не бъдат блокирани парите за план-сметката за чистотата и парите на общината за ВиК инфраструктурата, с цел да не загубим европейски средства.

" Независимо какво ще коства партийно, би трябвало да намерим решение до понеделник, тъй че вторник да придвижим работата " - с тези думи Терзиев предложи съвещанието на СОС да се организира идната седмица на 12 декември. " Разбирам потребността от договаряния, би трябвало да се случи, само че би трябвало да отпушим работата. Всички дружно да седнем на масата ", прикани той.

" Най-спешното е разплащането за парите по ВиК, които са над 70 млн., които нямаме. Ако не се случи, губим 42 млн. и още, общо 240 млн. лева е вредата, плюс други дребни неща за лукс. Трябва да приемем план-сметката, с цел да имаме нужните запаси за поддръжката и почистването на града ни ", изясни той в отговор на Иван Таков от Българска социалистическа партия. Таков и сътрудника му от ГЕРБ Прошко Прошков пък подчертаха, че писмото с поканата за следващ кръг диалози е получено едвам през вчерашния ден и по този начин са изгубени скъпи шест дни, в които е можело да бъдат извършени диалозите.



Съветникът от ПП-ДБ-СС Димитър Шалъфов предложи да гласоподават за сесия на 19 декември, вторник. Той посочи, че няма смисъл през днешния ден да губят време в четвърти опит, защото ще се получи същият резултат от предишния четвъртък.   " Няма смисъл да повтаряме процедурата от предходната седмица и да губим ненужно време, в което да водим договаряния ", уточни той.



Последва предложение от Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, който изиска идващото съвещание да се организира на 21 декември, с цел да има време, с изключение на обособените срещи на Терзиев в партиите, да се организира и една обща консултация с присъединяване на представители на всички политически групи по едно и също време. 

След почивката трите препоръчани дати бяха нулирани и шефът на групата съветници от Българска социалистическа партия Иван Таков стартира новата дата за събиране на СОС - 18 декември, която беше утвърдена с 45 " за ", 1 глас " срещу " и нито един въздържал се. 

Таков настоя през това време на групите да бъде раздаден отчетът за спомагателните 30 млн. за ВиК инфраструктурата, които незабавно би трябвало да бъдат гласувани. " Иначе от през днешния ден за на следващия ден е чисто прилепяне ", сподели той. Таков увери ръководещите и останалите групи в СОС, че за канализацията на София постоянно могат да разчитат на поддръжка на общинарите социалисти.

" Надявам се методът да се промени по отношение на досегашния. Убеден съм, че този път разсъдъкът ще надделее ", съобщи Таков.

Преди това Георги Георгиев от ГЕРБ акцентира, че се надява да не се повтори досегашната обстановка - 6 дни след предходната сесия да няма никаква реакция от ПП-ДБ-СС, а на деветия ден да получат предложения за диалози. По думите на Георгиев, в случай че този метод не се промени, " и през март да насрочим идващото съвещание, няма да е сполучливо ". Той изрази упованието си най-накрая " да се развърже този възел и политическата рецесия да бъде позволена в най-кратки периоди ". " Разчитаме в това отношение на кмета ", акцентира още съветникът от ГЕРБ.

Днешното съвещание щеше да бъде четвъртият опит да бъде определен ръководител на Столичния общински съвет, само че подобен не се стигна въобще. Предишните три бяха белязани от напрежение, остри реплики и разногласия, и обвинявания, откакто от 13 ноември насам съветниците се събираха и не можеха да излъчат ръководител на СОС. ПП-ДБ-СС държеше на Борис Бонев, който не получи поддръжката на останалите, претендентите на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " не получаваха нужния брой гласове и СОС се оказа в задънена улица без опция да стартира работа.

На последното събиране на общинарите преди седмица Борис Бонев се отхвърли от конкуренцията, само че ден по-късно загатна, че това е било единствено с цел да видят от неговата група дали останалите ще могат да реализират консенсус към един претендент и не отхвърли, че е подготвен още веднъж да бъде номинацията на своята група. През това време кметът Васил Терзиев се обърна към политическите групи с зов за единство и да седнат дружно всички на масата на договаряния. Терзиев го повтори и през днешния ден.

В тази връзка през днешния ден Прошко Прошков акцентира, че няма да има политически резултат за избор на ръководител, до момента в който от ПП-ДБ- " Спаси София " не спрат с разнопосочните сигнали, които подават.

" Нямаме предпочитание да стопираме работата, ГЕРБ няма навика да прави на инат неща, които са в ущърб в града. Но до момента в който не изчистите въпроса с двата центъра, които идват като сигнали от вашата група, няма да се получи. Това е безусловно доброжелателно ", обърна се той към спечелилите изборите в столицата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР