Датата 9 септември отново предизвика полярни мнения в обществото -

...
Датата 9 септември отново предизвика полярни мнения в обществото -
Коментари Харесай

9-и септември пак раздели обществото на празнуващи и протестиращи

Датата 9 септември още веднъж провокира полярни отзиви в обществото - до момента в който едни отбелязваха 75-годишнината от успеха над фашизма, други проведоха поход, на който да ограмотят младежите с репресиите на режима.

В късния следобяд шефът на столичните социалисти Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите сервираха цветя на паметника на Незнайния боец. По-късно поставиха цветя и на паметника на Съветската войска.

" Има една група от обществото, за жалост огромна част от нея не са сред живите, само че колцина от тях, които към момента са живи, могат да потвърдят, че за тях 9 септември не е спорен. За тях 9 септември е денят на свободата, тъй като те са били смъртници по това време ", разяснява Калоян Паргов.

По-рано денем от Българския антифашстки съюз поставиха цветя и на паметната плоча на убития на 3 март студент Марин Боев, на изхода от подлеза против Софийски университет " Св. Кл. Охридски ". 

Този следобяд откриха и галерия в Руския културно-информационен център, която в началото бе озаглавена " Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България ", а след това бе преименувана на " Пътят към успеха: историческите източници ". Събитието разбуни духовете още предходната седмица, когато външното ни министрество излезе с остра позиция против него.-->

Срещу изложбата бе проведен и митинг от антикомунисти, които настояха, че " окупацията не може да бъде наречена избавление " . Няколко десетки недоволни се събраха на ул. " Шипка " пред Руския културен център, до момента в който вътре държеше слово съветският дипломат Анатолий Макаров. Демонстрацията мина относително спокойно и се стигна единствено да замяна на реплики.

Протестиращите носеха плакати с надписи " Сталин не е избавител ", " Освобождение? Не, нагла окупация " и викаха: " Тук не е Москва ". Не останаха длъжни и от другата страна, които подвикваха: " американски подлоги ".

Още преди обяд през днешния ден пък се организира и " Поход на паметта ", чиято цел бе професионални историци да срещнат младежи с историята на девет здания от времето на комунизма.

Организаторите белязаха с червени пречупени звезди деветте " места на паметта " - някогашният Партиен дом, някогашният Държавен съвет, някогашният Отечествен фронт, някогашният Комсомол, някогашният мавлозей на Георги Димитров, арестанските килии на Държавна сигурност на ул.Московска 5, първият щаб на Народната милиция в хотел „ Славянска сказка “, катедралният храм „ Света Неделя “.

" Това, което походът би трябвало да провокира, е мотив за размисъл. Днес е един драматичен ден, като знак на една ера, която откъсва България от нейния исторически път, от геополитическата й траектория. Това е обвързвано с хиляди човешки жертви. Събитието е адресирано към младите, към хората, които нямат съответен житейски спомен и на които им липсва информация какво в действителност представлявваше този режим ", изясни Михаил Груев, ръководител на държавна организация " Архиви ".

21-годишният Даниел Бабев, един от " походниците ", също бе безапелационен, че " би трябвало да се запомни това, което се е случило и в никакъв случай да не се повтаря ". Той добави и че паметникът на Съветската войска, който от години буди спорни усеща, би трябвало да бъде опустошен, защото " символизира комунистическия режим, обвързван с доста нещастия и жертви ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР