Дърветата започват да се люлеят, небето потъмнява и изведнъж го

...
Дърветата започват да се люлеят, небето потъмнява и изведнъж го
Коментари Харесай

Как да се предпазим от гръмотевична буря?

Дърветата стартират да се люлеят, небето потъмнява и внезапно го чуваш - отдалечен тон на мълния. Това е сигнал, че евентуалната заплаха е на път, пишат от CNN.

Не подценявайте този тон, тъй като там, където има гръм, има и гръмотевица, а мълнията може да убие или осакати по метод, по който минимум очаквате. В това число и когато си взимате душ, миете се във ваната или даже миете чинии.

Тъй като мълнията може да минава през водопроводната апаратура, " най-добре е да избягвате всякаква вода по време на гръмотевична стихия. Не вземайте душ, не се къпете, не мийте чинии и не си мийте ръцете ", означават от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

" Рискът от прекосяване на гръмотевица през водопроводната апаратура може да е по-малък при пластмасовите тръби, в сравнение с при металните ", прибавят от CDC. " Въпреки това е най-добре да избягвате всевъзможен контакт с водопроводни тръби и течаща вода по време на гръмотевична стихия, с цел да намалите риска да бъдете ударени. "

Това не е единствената заплаха, когато сте вътре. Не излизайте на веранди и балкони, не се приближавайте до прозорци и порти и " НЕ лягайте на бетонни подове и не се облягайте на бетонни стени ", споделя организацията.

Също по този начин " Неизползвайте нищо, обвързвано с електрически контакт, като компютри или друго електронно съоръжение ", споделят от CDC. " Не използвайте телефони с кабел. Мобилните телефони и безжичните телефони са безвредни... в случай че не са свързани към електрически контакт посредством зарядно устройство ".

Гръмотевицата се появява при удар на гръмотевица, която нагрява въздуха към мълнията до 50 000 градуса по Фаренхайт, което е 5 пъти повече от повърхността на слънцето, оповестява Националната метеорологична работа. " Веднага след светкавицата въздухът се охлажда и свива бързо. Това бързо разширение и стесняване (създава) звуковата вълна, която чуваме като гръм ".

Мълнията може да убие по доста способи. Директният удар най-често е съдбовен, споделят от CDC. Токът може също по този начин да премине през земята, да се отрази от човек или предмет.

Можете да изчислите дистанцията сред вас и мълнията, само че го направете от безвредно място, с цел да не бъдете ударени, поучават от метеорологичната работа.

Ако сте попаднали на открито, " НЕ лягайте на земята. Мълнията провокира електрически ток по горната част на земята, който може да бъде гибелен на повече от 100 метра разстояние. Влезте на безвредно място; никое място на открито не е безвредно ", съобщи CDC.

" Избягвайте всичко, което ще усили риска да бъдете ударени от гръмотевица, като да вземем за пример да сте покрай или под високи дървета. Ако не се виждат безвредни убежища, приклекнете в позиция, сходна на кълбо: съберете краката си, приклекнете ниско, приберете главата си и покрийте ушите си. Но не забравяйте, че това е последна мярка. Първо потърсете сигурен заслон. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР