Държейки всички лостове на властта в Русия, Владимир Путин изглежда

...
Държейки всички лостове на властта в Русия, Владимир Путин изглежда
Коментари Харесай

Лагерът на Навални готви стратегия срещу преизбирането на Путин

Държейки всички лостове на властта в Русия, Владимир Путин наподобява несломим на президентските избори, само че опозиционните деятели виждат късмет да покажат, че е уязвим, оповестява Ройтерс.

Путин разгласи своята кандидатура за нов шестгодишен мандат в петък и няма сериозен противник, който да му е равносилен, до момента в който опозиционният водач Алексей Навални излежава присъди от повече от 30 години затвор, а други критици на съветския президент също са в пандиза или в заточение.

След като Кремъл управлява напълно държавните медии и може да взема решение кой може и кой не да се кандидатира, лагерът на Навални споделя, че това не са същински избори. Но там преглеждат 100-дневния прозорец на акцията като рядка опция да бъдат въвлечени руснаците в политически диалог и да бъдат уверени, че войната в Украйна и икономическите трудниости, които тя донесе, са проблеми, основани от Путин.

" Разбира се, че е невероятно да победим Путин на " изборите ", сподели основният асистент на Навални Леонид Волков пред Ройтерс. " Целта на нашата акция е да променим политическия дневен ред в Русия.

Кремъл споделя, че Путин ще завоюва още един шестгодишен мандат, тъй като се радва на голяма поддръжка в съветското общество, с рейтинги в социологическите изследвания от към 80%.

Досега единствено трима души са декларирали желание да се кандидатират против него. Двама от тях са слабоизвестни фигури, Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, които може да се затруднят да съберат 300 000 подписа, нужни за поддръжка на техните кандидатури. Третият, националистът Игор Гиркин, е в пандиза и чака правосъден развой по обвиняване в подбудителство към екстремистка активност.

Други вероятни претенденти, които към момента не са оповестили, включват водача на комунистите Генадий Зюганов и либерала Григорий Явлински, и двамата политически ветерани и неведнъж губили президентски избори.

" Шпигел ": Путин ще изпревари Сталин

Кремъл се готви за президентски избори

НЕ ПУТИН

Тъй като претендентите към момента не са ясни, лагерът на Навални започва акцията си, като просто прикани руснаците да гласоподават против настоящия президент.

" Ние нямаме собствен претендент. Имахме претендент Навални, само че те отхвърлиха да го записват, пробваха се да го убият и го вкараха в пандиза. Сега имаме, по този начин да се каже, групов претендент " против Путин ", " сподели Любов Собол, близка сътрудничка на Навални, която, сходно на Волков, е в формален лист на " терористи и екстремисти " и в този момент се намира отвън Русия.

Поддръжниците на Навални го показват като съветска версия на южноафриканския Нелсън Мандела, който един ден ще бъде освободен от пандиза, с цел да управлява страната.

Руските управляващи гледат на Навални и неговите поддръжници като на екстремисти с връзки със западните разследващи организации, целящи да се опитат да дестабилизират Русия. Путин предизвести Запада, че всяка интервенция в Русия ще се смята за акт на експанзия.

Опозицията търси доброволци всред стотиците хиляди хора, избягали от Русия от началото на войната, и ги моли да се обаждат на гласоподаватели - в идеалния случай до 100 всеки, сподели Собол в телефонно изявление.

Много хора биха се уплашили и биха затворили телефона, само че други биха могли да бъдат уверени да приказват, сподели тя.

На своя уеб страница NePutin (NotPutin).org екипът на Навални също приканва доброволци да популяризират видеоклипове и послания за акцията онлайн и да лепят листовки и да драскат графити по улиците - това, което Собол разказа като " партизанска " тактичност.

" Задачата за Путин е тези избори да преминат допустимо най-гладко и умерено, без никакво обтягане на нервите. Нашата задача е противоположното ", сподели тя.

Няколко часа откакто Народното събрание разгласи изборите на 17 март в четвъртък, лагерът на Навални направи първия си избирателен изстрел. Оттам разгласиха фотоси в обществените медии на великански сини билбордове, които са сложени в огромните градове, с почтено изглеждащ новогодишен привет към руснаците. Отдолу има QR код, водещ към уеб страницата NotPutin.

Каскадата сподели изобретателността на механически разбиращия екип на Навални. Но въздействието беше малко, защото управляващите смъкнаха билбордовете и блокираха достъпа до уеб страницата.
 Кремъл:
Кремъл: " Много хора " приканват Путин да се кандидатира на президентските избори

С опозиционния политик Алексей Навални в пандиза, Путин не е изправен пред сериозна конкуренция вкъщи

ТОЧКИ НА НАПРЕЖЕНИЕ

В предишното опозицията се бореше да показа обединен фронт сред лагера на Навални и други видни съперници на Путин като някогашния петролен магнат Михаил Ходорковски и някогашния международен първенец по шах Гари Каспаров.

Извън Русия всички те са изправени пред голяма задача да активизират хора в страна, където близо 20 000 са арестувани след нашествието на Русия през февруари 2022 година за митинг против войната в Украйна.

Собол сподели, че изследванията на опозицията демонстрират, че доста хора са недоволни от Путин, само че се опасяват да приказват. Тя сподели, че тъкмо степента на репресии в Русия демонстрира, че управляващите са обезпокоени.

" Путин е в уязвима позиция. Ние от страната на опозицията би трябвало да създадем повече точки на напрежение за него ", сподели тя.

" Трябва да сътворяваме проблеми на него и режима му, да агитираме, да пускаме контрапропаганда и да споделяме истината.
 Близки на съветски бойци край Авдеевка приканиха Путин да спре
Близки на съветски бойци край Авдеевка приканиха Путин да спре " умишленото им изтребване "

Имало клюки, че след завладяването на Авдеевка предстоят преговори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР