Държавният ТЕЦ Марица Изток 2 отчита рекордни загуби от 332

...
Държавният ТЕЦ Марица Изток 2 отчита рекордни загуби от 332
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица Изток 2 с колосална загуба за 2018-а

Държавният Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 регистрира рекордни загуби от 332 млн. лева фискалната 2018 година Това се оказва съвсем двойно увелиение на пасива на сдружението съпоставено с миналата 2017 година, когато загубата е малко под 150 благ. лв.. Като главен фактор за внушителните загуби е посочена фрапантно повишената цена на въглеродните излъчвания.

Така държавното сдружение към този момент е обратно с малко над 600 милиона лв., а централата ще се бори за оцеляването си. Освен внишителната загуба, Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 има и редица задълженията към кредитори, частни компании и държавния бюджет, възлизащи на 864 млн. лв.. Сметките демонстрират, че настоящите пасиви на сдружението надвишават активите с над 900 млн. лв.. Подобна цифра е казус за икономическата и бизнес история в страната през последните 20 години.

Българският енергиен холдинг приготвя процедура за нарастване на капитала на сдружението като избавителна мярка. Подобно решение обаче цели краткосрочно стабилизиране на финансовите резултати на ТЕЦ-а. Проднозите на експертите в енергийния отрасъл не вещаят усъвършенстване в дълготраен аспект за държавното сдружение. Загубите на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще продължът да набъбват, като в случай че се резервира негативната наклонност, то те могат да надвишават 500 благ. лв. още през 2019 година,

Основините пера от които идват загубите:

- Проблемите на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент стартират да дават отражение и върху " Мини Марица-изток ". Според доклада към края на предходната година насъбраните задължения единствено към мината, доставяща главната суровина за централата, са към 150 млн. лв..

- Най-големият разход на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е обаче е за въглеродните излъчвания. Там са изхарчени малко над 360 млн. лв.. Тази сума съставлява 57% от общите доходи на сдружението, които през предходната година са били 636.7 млн. лв.. През настоящата година тази цифра ще набъбне още повече, поради нарастването в цената им от началото на 2019 година Така първоначално 2018 година излъчванията са били с цена от 7-8 евро за звук, а към март 2019 година тези стойности на квотите надвишават 25 евро/тон.

- ​Сериоз​но перо в бюджета на сдружението се явява и големият щат, който се поддържа. Респективно, разноските за заплати и хонорари за 2018 година повече от 110 млн. лева Проблемът е, че в централата работят над 2400 души, което е близо три пъти повече, съпоставено с двата частни ТЕЦ-а в басейна на река Марица.

Ситуацията в Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 следва пътя на отрицателните финансови трендове, към този момент няколко следващи години. До 2013 година в това число, държавното сдружение съумява да поддържа позитивен финансов баланс. Следващите години обаче, загубите растът лавинообразно - от 35 благ. през 2014 до днешните 330 благ. Приходите обаче остават в границите на 600 благ. на година, което и води до бързо насъбрания пасив.

Бъдещето на държавния Топлоелектрическа централа остава извънредно неразбираемо и съществуването му в изискванията на пазарна стопанска система безусловно не дава резултат. В началото на тази година е бил подписан контракт с БЕХ за обедниняване на по-голямата част от насъбраните отговорности. Това става с нов заем от държавния холдинг възлизащ на 485 млн. лв.. Той ще бъде със период на погасяване до края на 2023 година и гратисен интервал през цялата 2019 година. Сумата е отпусната без планувани обезпечения. То​зи заем обаче няма по какъв начин да бъде върнат, в случай че централата не успее да осъществя облага през седващите 5 години.

Междувременно от БЕХ ще дават и още спомагателни 360 млн. лева на централата за закупуването на недостигащите въглеродни излъчвания за 2018 година, които обаче ще бъдат отразени в годишния финансов доклад за следващатата година. Така за 2019 година, Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 евентуално ще стигне освен загуби от половин милярд, само че и проднозния пасив на сдружението ще надвиши 1,3 милиарда лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР