Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън коментира в четвъртък, че

...
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън коментира в четвъртък, че
Коментари Харесай

Блинкън: Ние не подкрепяме независимост на Тайван

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън разяснява в четвъртък, че Съединените щати не поддържат независимостта на Тайван , в противен случай, неговото държавно управление чака " различията сред пролива да бъдат позволени с мирни средства ", оповестяват " Вашингтон пост " и " Дейли мейл ".

Представяйки политиката на администрацията на Байдън по отношение на Китай, Блинкън съобщи, че Съединени американски щати не престават да имат дълготраен интерес от " мир и непоклатимост през Тайванския пролив " и ще продължат да извършват уговорките, посочени в Закона за връзките с Тайван, с цел да подкрепят Тайван и да поддържат задоволително отбранителна дарба. Блинкън акцентира, че позицията на страната му е в сходство с политиката за " Един Китай.

Забележките са, и сподели, че Вашингтон ще се намеси " военно " в разногласието за Тайван, в случай че е належащо .

Блинкън предизвести, че опасността от Китай ще " тества дипломацията на Съединени американски щати като нищо, което в миналото сме виждали преди " - само че настоя, че Съединени американски щати не желае нова Студена война .

Той сподели също в речта си в университета Джордж Вашингтон, че съдействието на Китай с Владимир Путин след нашествието му в Украйна " бие паника ", Пекин под управлението на Си Дзинпин е " по-репресивен вкъщи и по-агресивен в чужбина " и упрекна комунистическата партия, че се пробва да подкопава световния ред .

Блинкън изложи политиката на администрацията на Байдън по отношение на Китай. Държавният секретар сподели, че методът на Съединени американски щати към Тайван не се е трансформирал от десетилетия и не поддържа независимостта.

Въпреки това той сподели, че се опълчва на всевъзможни шансове на " едностранното статукво " и сподели, че Китай е зает с " все по-провокативна " изразителност и активност, свързани с Тайван.

" За Тайван: Нашият метод е пореден през десетилетия и администрации. Както сподели президентът, нашата политика не се е трансформирала. Съединените щати остават отдадени на нашата политика за Един Китай... ние не поддържаме независимостта на Тайван. "

" Китай е единствената страна, която има желание да прекрои интернационалния ред - и от ден на ден икономическата, дипломатическата, военната и софтуерната мощност, която да го направи ", сподели Блинкън в тирада в университета Джордж Вашингтон, очертаваща политиката на Съединени американски щати и Китай.

" Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните полезности , които поддържаха толкоз огромна част от международния прогрес през последните 75 години ", добави Блинкън. " Но ние ще пазиме и укрепваме интернационалното право, споразуменията, правилата и институциите, които поддържат мира и сигурността, пазят правата на индивидите и... нациите и ще създадат допустимо взаимното битие на всички страни. "

" Трябва да пазиме и реформираме учреден на правила интернационален ред. Основите на интернационалния ред са под съществено и дълготрайно предизвикателство . При президента Си Китай стана по-репресивен вкъщи и по-агресивен в чужбина. "

Секретарят акцентира, че Съединени американски щати са фокусирани върху интернационалния ред, а не разпалването на нова Студена война . " Ние не търсим спор или нова Студена война. Напротив, ние сме решени да заобикаляме и двете. Не можем да разчитаме на Пекин да промени траекторията си . Китай също е неразделна част от международната стопанска система. Казано по-просто, Съединените щати и Китай би трябвало да се оправят един с различен в обозримо бъдеще ".

" Съединени американски щати поддържат страните и хората по света против геноцида и закононарушенията против човечествот о, които се случват в региона на Синдзян, където повече от милион души са настанени в лагери за задържане заради тяхната етническа и религиозна еднаквост ".

Той също по този начин сподели, че Китай " се възползва от отвореността на нашите стопански системи, с цел да шпионира , с цел да хакне, за да открадне технологии и знае по какъв начин да усъвършенства своите военни нововъведения и да укрепи своето положение на наблюдаване ".

Напрежението сред Пекин и Тайван набъбна, а предходната седмица, когато Байдън пътува до Азия, с цел да поддържа индо-тихоокеанските съюзи, Китай организира военни учения в оспорваното Южнокитайско море като проява на мощ. Китай също прелетя през региона в сряда с нуклеарни бомбардировачи H-6 с огромен обхват, оповестиха китайски медии.

В допълнение към срещата със международните водачи, Байдън се срещна с ръководители в оборудване за микрочипове. И Китай, и Тайван имат владичество над пазара на микрочипове . Ако Китай нахлуе в Тайван, това може да прекъсне доставките на Съединени американски щати за чипове, които се употребяват в електрически транспортни средства, тв приемници и друга ежедневна електроника.

Тайван е изложен на възходящ риск от китайска инвазия , защото се счита, че Китайската комунистическа партия (ККП) се учи от нашествието на Русия в Украйна.

" Защитата на Пекин за войната на президента Путин за изтриване на суверенитета на Украйна и обезпечаване на сфера на въздействие в Европа би трябвало да е доста обезпокоително за всички нас , които назоваваме Индо-Тихоокеанския район дом. Това е повратен миг за света. "

Миналата седмица в Япония Байдън удостовери, че би бил подготвен да се включи военно, в случай че Китай нахлуе в Тайван - правейки паралели сред тази опасност и нашествието на Русия в Украйна по време на конференция в понеделник в Токио. " Да ", сподели Байдън. " Това е ангажимент, който поехме ", отговори Байдън на въпрос.

Байдън повтори, че Съединените щати са съгласни с по този начин наречената политика за " Един Китай ". " Но концепцията, че може да бъде със мощ, просто взета със мощ, просто не е подобаваща ", сподели Байдън. " Това ще размести целия район и ще бъде друго деяние, сходно на случилото се в Украйна. Моето очакване е, че това няма да се случи, няма да бъде опитано ".

Той осъди военните учения, които Китай организира . " Те към този момент флиртуват с заплаха сега, като летят толкоз близо и всички маневри, които се подхващат ", сподели президентът.

Служител на Белия дом помоли да обясни коментара. " Както сподели президентът, нашата политика не се е трансформирала . Той повтори нашата политика за един Китай и нашия ангажимент за мир и непоклатимост през Тайванския пролив. Той също по този начин удостовери нашия ангажимент според Закона за връзките с Тайван да предоставим на Тайван военни средства за отбрана ".

Байдън бе запитан в самия завършек на конференция, извършена в двореца Акасака в Токио : " Не искахте да се намесвате военно в спора в Украйна по явни аргументи . Готови ли сте да се включите военно, за да отбраните Тайван , в случай че се стигне до такава степен? - на което президентът отговори утвърдително .

Китай подлага на критика мненията на Байдън , като представителят на външното министерство Уан Уенбин изрази " мощно неодобрение и решителна съпротива ". " Китай няма място за компромис или отстъпки по въпроси, свързани с главните ползи на Китай , като суверенитет и териториална целокупност ", сподели той.
 Китай с предизвестие към Съединени американски щати - организира нови военни учения край Тайван
Китай с предизвестие към Съединени американски щати - организира нови военни учения край Тайван

Ученията са включвали наблюдаване и сложни маневри в режим на действителен пердах
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР