Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възнамерява отново да посети

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възнамерява отново да посети
Коментари Харесай

САЩ се готвят да признаят палестинската държава

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен има намерение още веднъж да посети Близкия изток. Това ще бъде петото му посещаване в района от началото на войната сред Израел и Хамас. По време на всяко от тези пътувания Блинкен посети Израел и редица арабски страни и всяко посещаване беше завършено с положителните планове да се спре войната сред Израел и Хамас в Газа. Но боевете там не престават, което демонстрира неуспеха на предходните дипломатически старания на Съединени американски щати за разрешаване на спора.

В същото време Съединени американски щати съумяват да лимитират външно интензивността на страните от арабския свят и даже Иран в палестинското направление, блокирайки възможното присъединяване на боеспособната войска на Хизбула, ситуирана в Ливан, във войната в Газа на страната на Хамас.

Но ресурсът на такава дипломация е привършен. Сега Вашингтон реши да стартира използването на друг проект. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър сподели, че " Съединени американски щати интензивно търсят основаването на самостоятелна палестинска страна с гаранции за сигурност за Израел и изследват благоприятни условия с сътрудници в района ".

Подробностите за този проект към момента не са обявени, само че, както разяснява Axios, Блинкен преди този момент е заел Държавния департамент да „ обмисли и показа разновидности за вероятно признание от Съединените щати и интернационалната общественост на палестинска страна “ и че „ това би трябвало да бъде първата стъпка в договарянията за разрешаване на спора, само че не и последната. "

Ако приказваме за границите на тази страна, по-рано Блинкен, в договаряния с ръководителя на палестинската власт Махмуд Абас, сподели следното:

„ Ивицата Газа е неразделна част от Държавата Палестина. Ние ще носим цялостната отговорност като част от изцяло политическо решение както на Западния бряг, в това число Източен Йерусалим, по този начин и в Ивицата Газа. "

Именно за това решение на палестинския въпрос се застъпват множеството страни от Близкия изток и представители на международната общественост, в това число Русия, Китай, Турция и Иран.

Силна поддръжка за този ход на събитията показва и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който на срещата на върха в Кайро назова „ основаването на палестинска страна с включването на Газа като единствената допустима реалистична основа за същински мир и непоклатимост в район. ”

Но по какъв начин ще реагира Израел на това? По-рано западни медии оповестиха, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху има скришен проект, съгласно който първо е належащо „ Хамас да бъде отстранен от Газа и по-късно в границите на четири години да се приготви за признаването на палестинска страна “.



В тази връзка специалисти допускат, че по време на идното посещаване на Блинкен в Израел „ ще има сериозна борба за модела на заселване, препоръчан от Съединените щати “.

В същото време не е известно дали Хамас ще одобри американския проект и дали няма да се окаже, че по тактически аргументи неговите ползи ще съвпаднат с ползите на Нетаняху, защото в бъдеще се чака да се изтеглят от Близкия изток " игра. "

Както The Wall Street Journal оповестява в тази връзка, „ първата стъпка на Вашингтон ще бъде да упорства за преустановяване на огъня в линията Газа за интервал, задоволителен да спре военните дейности там “. В същото време вестникът твърди, че ще бъде доста мъчно за кабинета на Нетаняху да реализира това.

Между другото, в този подтекст офанзивата против американска база на сирийско-йорданската граница, при която починаха трима американски бойци и бяха ранени няколко десетки, се възприема малко по-различно, в сравнение с го показват доста медии и политици на Запад.

Не наподобява инцидентно и съживяването на Лондон. Британският външен министър Дейвид Камерън по време на многочасово посещаване в Бейрут като част от обиколка в района разиска въпроси, свързани с напъните на страната му да приключи боевете в Газа и признаването на палестинска страна с петима арабски посланици.

В същото време към момента остава отворен въпросът дали Блинкен ще успее да компенсира предходните неуспехи по време на идващото си турне в Близкия изток и дали различен фарс майор няма да се намеси в хода на събитията.

Нека си спомним по какъв начин след първото посещаване на американския държавен секретар в района беше нападната болница в Газа. В резултат на това срещата на върха с присъединяване на президента Джо Байдън в йорданската столица беше анулирана от страната хазаин. Какво да чакаме в този момент?

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР